България Манолова: Референдум за боклука, ГЕРБ: Некомпетентност и лъжи Настоящият

...
България Манолова: Референдум за боклука, ГЕРБ: Некомпетентност и лъжи Настоящият
Коментари Харесай

Манолова: Референдум за боклука, ГЕРБ: Некомпетентност и лъжи

България Манолова: Референдум за боклука, ГЕРБ: Некомпетентност и неистини Настоящият кмет Йорданка Фандъкова отговори на обвиняванията  Николай Киров 14 септември 2019, 18:42  Манолова: Референдум за боклука, ГЕРБ: Некомпетентност и неистини Източник: БГНЕС
нес претендентите за кмет на София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова още веднъж влязоха в неприсъствен конфликт по тематиката за боклука.

Манолова подлага на критика работата на сегашния градоначалник, като съобщи, че „ в сметището в Долни Богров, което беше затворено през 1997 година Днес в това бунище се заравя модифициран отпадък - по-точно висококачествено гориво, което създава заводът за преправка на отпадък от отпадък. В естествения свят от такова гориво се създава сила. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на отпадък, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани съгласно обещанията на кмета Фандъковa.”

По думите ѝ в сметището на ден се заравят по 300 тона от така наречен РДФ. А столичани заплащат тройно – един път за преправка на боклука, повторно за заравянето му и по-късно за изгарянето на част от него в циментови фабрики. Манолова пресметна, че сметката е общо 36 млн. лева и ще нарасне с 15 млн. лева годишно след избора на нова компания за събиране на отпадъците на София.

„ От мен към този момент се чакат решения, по тази причина сигурно ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена цялостна проверка на цялата система за ръководство на отпадъците в София - всичко ще бъде извадено на масата. Ако бъда кмет, ще има референдум и жителите ще кажат да има ли апаратура за горенето на отпадък, каква да бъде технологията и по какъв метод да бъде обезпечено финансирането”, сподели Манолова.

Настоящият кмет Йорданка Фандъкова отговори на обвиняванията, като съобщи, че има план за разрешаване на казуса.

„ Манолова е чула част от истината, само че може би не знае, че имаме създаден план за създаване на апаратура, с потребление на РДФ горивото от завода за боклуци, с което в действителност може да поевтинее парното. Този план би трябвало да се развие, да се отбрани да се получи финансиране”, разясни Фандъкова.

„ От 2009 година започнахме плана за рекултивация на депото в Долни Богров, който следва да приключи през идващите години и се извършва. Там ще се появи гора”, посочи кметът.

Фандъкова не разяснява концепцията на съперника ѝ да организира референдум и жителите да кажат да има ли апаратура за горене на отпадък.

От ГЕРБ пък излязоха със специфична декларация по тематиката с изявлението на Манолова, като я упрекнаха в „ непросветеност и лъжи”.

„ Заравянето на пари” се извършваше до 2009 година, когато 100% от отпадъка се депонираше или балираше, и складираше в разнообразни квартали с риск за здравето на софиянци. По това време ръководещата Българска социалистическа партия саботираше построяването на завода по всевъзможен начин, а госпожа Манолова се изявяваше като нейно острие. Днес депонираме единствено 15% от отпадъците, а останалата част се оползотворява. Ефективното потребление на РДФ ще се реализира в София с построяването на трета фаза от системата, която ще създава електрическа и топлоенергия”, подчертаха от ГЕРБ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР