България Махат климатиците от фасадите заради нова наредба в София

...
България Махат климатиците от фасадите заради нова наредба в София
Коментари Харесай

Махат климатиците от фасадите заради нова наредба в София

България Махат климатиците от фасадите поради нова разпоредба в София Столична община ще регламентира шума от климатиците и капещата вода, също така визира и рекламите  Виолета Русенова 16 май 2019, 14:27
ова разпоредба ще зададе стандарти за образа на градските пространства, постройките и архитектурните ансамбли в София. Това разгласи основният проектант на София Здравко Здравков, който даде доклад във връзка 3 години от встъпването му в служба.

Наредбата ще задължи всички софиянци, които са сложили външните тела на климатиците си по фасадите на постройките, да ги отстранен. Документът, който ще се отнася и до преместваемите обекти и рекламата в столицата, ще регламентира и казуса с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и повдигания от тях непрекъснат звук.

Нискочестотният звук и трептения водят до бодърствуване, нервност и в последна сметка хората подхващат дейности, които са нетипични за държанието им в обикновено положение – прерязване на кабели, потребление на огнестрелно оръжие за щета на оборудването, физическа разпра, стана ясно при разискването на Наредбата предходната година.

Според специалистите с изключение на за конденза и оттичането му, притежателите и компаниите, монтиращи климатични системи, би трябвало да са задължени да вземат нужните ограничения, свързани с избора, монтажа, употребата и профилактиката на оборудванията, тъй че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в прилежащи жилища. Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в действие от началото на идната. Запитан дали тези стандарти ще важат със задна дата, той сподели, че всеки притежател ще би трябвало да приведе постройката в сходство с условията като за задачата ще имат период, в който да го създадат.

За неспазване на стандартите, заложени в Наредбата, плануваните наказания за физически лица са в размер от 200 до 500 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица – от 500 до 2000 лева Контролът по спазването на Наредбата ще се прави от кмета на Столична община или от упълномощени от него длъжностни лица от администрацията. Наредбата задължава притежателите да обезпечат свободен достъп при осъществяване на инспекциите, и да дават изискваните документи за реализиране на надзор.

„ Наредбата за градската среда е пилотна за София, а в следствие ще бъде направена сходна Наредба за цяла България. Идеята е взаимно с Министерството на културата да създадем условията. В тази Наредба ще бъдат посочени съответните цветови решения, метода за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветяване, местата за разполагане на климатици и детайли по тези здания “, съобщи Здравков и разясни, че в началото стандартите ще бъдат приложени на улиците „ Граф Игнатиев “, „ Шишман “, и „ 6-ти септември “.

Предстоят да бъдат показани стандартите за градската мебел и за настилките, които към този момент са оповестени в уеб страницата на НАГ.

„ Ние предлагаме срокът да е 3 години, само че СОС ще вземе крайното решение “, изясни той и добави, че привеждането на постройките и детайлите в сходство със стандартите ще е за сметка на притежателите.

„ Наредбата има претенцията да подреди нещата в града. Търсихме образци по какъв начин се прави по целия свят. Софийският модел сме заимствали от няколко европейски града, в това число Лондон “, разясни Здравков и добави, че Наредбата е стартирала преди 2 години, когато фасадите на постройките са били сканирани с извънредно съвременни средства.

„ Крайната цел на наредбата е подреждането на града, с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветяване, като всяка постройка ще получи своето досие “, изясни Здравко Здравков и съобщи, че задачата е постройките да върнат първичния си, достоверен облик и акцентира, че желанието му е тези стандарти да важат за целия град. Той даде обещание още те да бъдат надграждани всяка година.

Главният проектант разгласи също по този начин, че е основан и „ шрифт на София “, наименуван "София санс ". Той ще се употребява за надписването на всички рекламни и осведомителни детайли. "Идеята е да е ясно различим като бранд на София ", посочи той. Първо ще се стартира с тези за туристическа информация, а по-късно упоритостта е той да се употребява и за табелите с имената на улиците.

През юни ще започват и консултациите по още една нова разпоредба - за транспортен разбор на бъдещи здания и обекти. По време на доклада Здравков се похвали с направените промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, в който бяха въведени ограничавания, касаещи надвишаването на параметрите на застрояване и беше регламентирана височината на постройките.

Той уточни още, че през тези години е работил за повишение на прозрачността на работа на институцията като е направил обществени регистрите за издадени разрешителни за градеж, за издадените визи за планиране, удостоверения за въвеждане и употреба на градежи и други Бъдещата му цел е всички планове да могат да се подават и електронно в НАГ.

“Всеки акт, който издавам, се разгласява на уеб страницата на НАГ, откакто влезе в действие. За 3 година считам, че направихме голяма стъпка за прозрачността на работата на НАГ”, съобщи Здравков.

За 2018 година направлението е издало разрешителни за градеж за 2 млн. кв. м. По този мотив като персонален принос, Здравков уточни въвеждането на условието да не се издава позволение за градеж без да са завършили процедурите по отчуждаване и даряване на парцели за улици. Така през 2017 година общината е получила 51 500 кв. м за улици, през 2018 година - 73 000 кв. м, а от началото на годината - 15 000 кв. м.

Стана ясно още, че над 500 противозаконни рекламни детайла са били отстранени през последните 3 година в столицата като от началото на тази година са отстранени над 100.

Здравков разгласи още, че се създава стратегия, по която притежатели на здания монументи на културата ще подкрепя притежателите на такива здания с изработването на план за възобновяване им.

Работи се още по плановете за уголемение на метрото в 3 направления - от станция „ Люлин “ до Околовръстния път, връзката със „ Симеоновския лифт” и през „ Слатина “ до Окръжна болница.

В умозаключение Здравков уточни, че 14 проектантски бюра са подали заявки за присъединяване в състезанието за нова визия на пл. „ Св. Неделя “. Сред тях са бюра от Русия, Италия, Франция, Румъния и България.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР