България Лешояд с чип от България, арестуван за шпионаж в

...
България Лешояд с чип от България, арестуван за шпионаж в
Коментари Харесай

Лешояд с чип от България, арестуван за шпионаж в Йемен

България Лешояд с чип от България, задържан за шпионаж в Йемен Дивата птица е маркирана в нашата страна, където ѝ е комплициран и предавател  Николай Киров 18 април 2019, 22:53  Лешояд с чип от България, задържан за шпионаж в Йемен Източник: Thinkstock/Guliver
елоглав лешояд, маркиран в България беше арестуван за шпионаж в Йемен, оповестява DarikNews . През есента на 2018 година лешоядът изхвърчал от нашата страна на обичайна си есенна миграция. Прелитайки през Йемен, където се води революция, обаче е уловен.

Намирайки поставения на птицата предавател, въоръжените бойци, контролиращи йеменския град Таиз, я заподозрели в шпионаж и задържали в плен. Белоглавият лешояд наименуван Нелсън бил маркиран в България.

Европейски организации за отбрана на животните приканиха за неговото освобождение. След дипломатически договаряния, в последна сметка застрашената птица е освободена.

Лешоядът най-вероятно е излюпен някъде в Хърватия, разяснява Ивелин Иванов, отговорник за програмата за възобновяване на лешоядите в България. Дивата птица е маркирана в нашата страна, където ѝ е комплициран и предавател.

„ Нашият воин е стигнал до Саудитска Арабия, откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват. Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, тъй като се оказа, че там съзнателно няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме известие на пощата със фотоси на птицата ни. Тя е със характерни крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя”, показва Иванов.

Снимките са изпратени от локални поданици на Йемен, които решили, че щом някой си е направил труда да маркира птица и да остави контактите си на нея, ще бъде подготвен да заплати и съответния откуп, с цел да може тя да бъде пусната на независимост.

Откуп не е заплатен, само че откакто се разпознава индивидът, който го е завладял, перипетиите за лешояда не престават.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР