България лекува Европа, САЩ, Китай и Латинска Америка с билки

...
България лекува Европа, САЩ, Китай и Латинска Америка с билки
Коментари Харесай

България лекува Европа, САЩ, Китай и Латинска Америка с билки за милиони евро

България лекува Европа, Съединени американски щати, Китай и Латинска Америка с билки за към 35 - 40 млн. евро годишно според от реколтата и цените на интернационалните пазари.

Страната ни изнася 15 хиляди тона сухи билки в света всяка година. Не разполагаме с безусловно точни числа за експорта ни на билки, тъй като другите типове се търгуват на разнообразни цени всяка година. Другата причина е, че стоката е насочена най-вече към страните от Европейски Съюз и не минава митнически надзор, заяви Марлен Стояновска, ръководител на Българската асоциация на билкарите и гъбарите, представена от " Монитор ".

Най-голямо количество от нашите билки се продава в Германия, Съединени американски щати, Латинска Америка, а в последно време се следи интерес и от Китай.

„ Цените са извънредно променливи. Първо, тъй като се въздействат от интернационалния пазар, само че времето също оказва въздействие. Ако завали дъжд и се компрометира реколтата, цените се качват, в случай че пък реколтата е доста богата, те падат. В момента на берачите на липа се заплаща по 2,50 лв. за кг недопечен цвят “, съобщи Стояновска. По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) у нас работят близо 800 пункта за изкупуване на билки.

ЧЕТЕТЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР