България Купища обяви с пишман майстори, как да се предпазим

...
България Купища обяви с пишман майстори, как да се предпазим
Коментари Харесай

Купища обяви с пишман майстори, как да се предпазим

България Купища разгласи с пишман майстори, по какъв начин да се предпазим Стотици недоволства при ВиК-услугите, довършителните работи и слагането на климатични и електрически съоръжения 27 февруари 2020, 11:10  Няма да се купува нов аероплан за властта
Няма да се купува нов аероплан за властта
 Д-р Кунчев: Вносът на ковид в България е неминуем
Д-р Кунчев: Вносът на ковид в България е неминуем
 Борисов: При зараза ще се оправим, само че ще е скъпо
Борисов: При зараза ще се оправим, само че ще е скъпо
 6 месеца българин лежи в арменски арест, какво прави страната
6 месеца българин лежи в арменски арест, какво прави страната
 Дефицит на маски и медикаменти против грип у нас
Дефицит на маски и медикаменти против грип у нас
 Агресия на пътя: Жесток побой с каска над възрастен мъж
Агресия на пътя: Жесток побой с каска над възрастен мъж
 Превозвачи на митинг поради тол системата, АПИ разясняват
Превозвачи на митинг поради тол системата, АПИ разясняват
 Васил Божков и съдружникът му апелират решението за задържането им
Васил Божков и съдружникът му апелират решението за задържането им

отребители алармират за изкуствено надути цени или некачествени поправки и монтажи, осъществени от хора, които работят "на мрачно ", без контракт.

Във форумите в интернет има стотици недоволства при ВиК-услугите, довършителните работи и слагането на климатични и електрически съоръжения.

Най-често жалбите са свързани с неспазване на авансово уговорени периоди и цени, неприятно качество на работата и липса на гаранция при зародил проблем.

Темата проверява екипът на NOVA.

За да в профил повредата, довела до теча в банята му, Добромир Добрев незабавно търси помощта на водопроводчик. Попада на оферта в интернет, в която майсторът дава обещание бърза работа за малко пари. И дава гаранция за ремонта. В уречения ден и час водопроводчикът идва на адреса.

"Извърши един, бих споделил, фалшив ремонт. Взе прилична сума и надлежно нито даде касова записка за материалите, които беше купил, нито даде някакъв документ, който би ми послужил, в случай че нуждая се от претенция. Предложи ми да ми издаде фактура за осъществената активност. Обеща, че ще бъде донесена на адреса от него или негов сътрудник, само че това по този начин и не се случи ", споделя Добромир Добрев.

Проблемите за Добромир стартират броени минути откакто майсторът си потегля. Гаранцията от обявата обаче остава единствено на думи. Тъй като водопроводчикът стопира да дава отговор, незабавно откакто се схваща за дефекта.

"Търсихме го по телефона - сподели, че ще пристигна, само че не може да каже съответен час. Така и до ден сегашен не пристигна – най-малко две седмици. За страдание, очевидно срещнах човек, който търси бърза печалба”, счита Добромир.

Пред него майсторът се показва за Иван. В интернет намираме и други разгласи с неговия телефонен номер – от поправки действия до автоуслуги. Никъде обаче в офертите не е посочен адрес. Решаваме да потърсим майстора на телефонния номер от обявите. Представяме се за клиент, който желае промяна на тръбите в банята. И търсим оферта от водопроводчика.Питам и за гаранция.

При идващото позвъняване обаче телефонът е изключен. Сигнал се подава и в платформата, в която Добромир разкрил обявата на майстора Иван. Оттам започнаха инспекция на потребителя.

"При проблем ние можем предоставим персонални данни на способените органи – тъй че против консуматор, който е направил нарушаване, да има санкция, глоба. И в случай че се откри по-сериозно нарушаване – този консуматор бива блокиран при нас – смъкват се обявите и той се записва в така наречен "черен " лист. Трудно е да направи още един профил ", изясни Нора Калионска.

Справка в системата обаче демонстрира, че до момента други сигнали против водопроводчика от обявата не са подавани.

"Потребителят е при нас от 2013 година - за това време е предложил сходен вид ремонтни действия – ВиК услуги, дребни поправки, дребни ремонти по жилища и така нататък ", изяснява Калионска.

Оплакванията от некачествени поправки стават от ден на ден, удостоверява и шефът на компания за довършителни работи Георги Борисов. При огромна част от клиентите, които идват при него, се постанова ремонт след ремонта.

"Пишман майсторите обаче притеглят клиентите с по-атрактивни предложения. Тъй като работят "на мрачно ", не заплащат налози и по този начин могат да си разрешат много по-ниски цени на услугите, които оферират ", споделя Георги Борисов. Често обаче евтиното излиза скъпо.

"Като мине пишман майсторът и би трябвало ние да оправяме нещата, от време на време вредите са толкоз огромни, че би трябвало всичко да се бутне и да се стартира отначало ", прибавя той.

Недобросъвестните майстори измислят и всевъзможни спомагателни действия, с които бързо да напомпват в началото оповестената цена .

Когато оферират офертата те са премълчавани, а цената на ремонта се дава на око. До края на ремонта обаче може да нарасне с пъти.

Разходите за отстраняването на дефектите в банята на Добромир също бързо потеглят нагоре. Първоначално за ремонта майсторът от обявата желае 80 лв..

"Аз помислих, че това включва и материалите, и работата му – почти беше задоволително. След това стартира да разяснява какъв брой ще му коства работата – сподели, че ще му изискуем 100 лева към тези 80. Мисля, че е 2-3 пъти повече от естествената цена ", споделя Добромир.

Въпреки това, с цел да се в профил бързо теча, той дава поисканата сума на водопроводчика.

Офертата от обявата преглежда специалист в сектора. Според него цената и на труда, и на материалите, е мощно повишена.

"Това е супер висока цена, съгласно мен. Такава скъпа полипропиленова тръба също не знам да има. Около 25-30 лева мисля, че е естествена цена. Ако на майстора му лишава към 2 часа да свърши въпросната работа – цената за труд с данъчна фактура и Данък добавена стойност ще е 35 лева.”, изяснява Георги Борисов.

Затова поучава постоянно да желаеме няколко предложения от разнообразни майстори и да съпоставяме цените. И да желаеме документи за всяка закупена част, тъй като там измамите са най-вече. Без контракт обаче – гаранцията за Добромир остава единствено положително заричане от офертата, безапелационни са специалистите.

Добромир подава тъжба до полицията. Оттам му изясняват, че мъчно могат да му спомагат, защото не става дума за чиста машинация, а за гражданско-правен спор.

"Когато нямаме контракт – на процедура не можем да разчитаме и на институциите, тъй като никоя институция няма да действа следователно. Хората постоянно се притеглят от ниските цени – като те подценяват риска, който ниската цена съдържа в себе си – и е доста значимо – човек да си направи сметката – изключително когато детайлът "опасност " е по този начин съществено застъпен ", изяснява потребителският специалист Богомил Николов.

И въпреки всичко – недобросъвестните служащи елементарно могат да бъдат разпознати от потребителите, още когато идват на оглед, споделя професионалният занаятчия.

"Като пристигна на обекта майстор-шпакловчик и търси кожа за шпакловка или шпакла – той сигурно е занаятчия единствено на думи. Всеки един, който работи в нашия отрасъл и си обича специалността, инструментите му са хубави, професионални. Ако го забележим с някакъв винтоверт непрофесионален – то е ясно, че той не се занимава с това нещо и това не му е специалността”, изясни Георги Борисов.

Ако се доверим на пишман майстори с изключение на по-скъп, ремонтът може да е и рисков, споделят от строителния отрасъл. Тъй като никой не подсигурява нито за качеството на осъществяването, нито за квалификацията на служащите.

(Още забавни видеа от Vbox7 вижте и в канала на "Здравей България ".)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР