България, която преди няколко години се отказа от Южен поток,

...
България, която преди няколко години се отказа от Южен поток,
Коментари Харесай

Турски поток възроди дружбата на София и Москва

България, която преди няколко години се отхвърли от " Южен поток ", стартира строителството на " Балкански поток ". Ден по-рано София съобщи, че е невероятно АЕЦ " Белене " да бъде издигната без Русия. Преди време България спря и двата плана в личен ущърб по искане на Съединени американски щати. Газопроводът, несъмнено е преференциален за София, а Русия ще получи нови благоприятни условия да доставя газ в Южна Европа, заобикаляйки Украйна, написа авторитетното съветско издание " Взгляд ".
България стартира да строи газопровода " Балкански поток " с съветско присъединяване. Това заяви в сряда българският министър председател Бойко Борисов след договаряния с министъра на индустрията и търговията на Русия Денис Мантуров. " След неуспеха на " Южен поток ", на Балканите в този момент се дава нов късмет да осъществят план за строителство на световен газопровод ", цитира думите на българския министър председател ТАСС.
По думите на Борисов, " 90% от тръбите за " Балкански поток " към този момент са доставени в България от Русия и още на следващия ден започваме да ги слагаме по трасето ". " Финансирането е обезпечено, до края на януари 2020 година ще бъдат издигнати 308 км от газопровода ", описа българският министър председател. Борисов, несъмнено, не без причина си спомни за неуспеха на " Южен поток ".
Припомняме, че интернационалният план за газопровод, който трябваше да мине по дъното на Черно море до българската Варна, бе пресечен през 2014 година точно по виновност на българските управляващи. Тогавашният министър председател Пламен Орешарски след среща с американски предприемачи съобщи, че работата се прекратява " до премахване на забележките на Европейската комисия ". След това Москва, както е известно, се ориентира към руско-турски тръбопроводни планове.
От 2017 година с цялостен ход върви строителството на " Турски поток ". По-късно Бойко Борисов се извини пред Владимир Путин за провалянето на " Южен поток " от България и благодари на Москва за това, " че не ни се сърди по този мотив ". И този път на срещата с Мантуров българският министър председател акцентира: " Никой от нас в никакъв случай не е имал желание да унищожава " руско-българските " исторически и другарски връзки ".
Борисов, който е министър-председател на България за трети път, неведнъж е приказвал за историческото другарство сред двата народа. Например, по този начин беше по време на визитата на Владимир Путин през 2010 година – тогава Борисов подари на съветския водач кученце " от типично българска порода ". Но по-късно Борисов си е разрешавал и не напълно другарски изявления: съответно, той е посочвал Русия за сериозна външнополитическа опасност. В документи на българския Министерски съвет, под които стои подписа на премиера, се твърди, че дейностите на Русия са " източник на районна неустойчивост и заплашват свободната и мирна Европа ".
Конфликтни сигнали към момента идват от София. От една страна, българската страна твърди: осъществяването на плана АЕЦ " Белене " е невероятно без присъединяване на " Росатом ". Български съд отхвърли искове против " Турски поток ", план с съветско присъединяване. От друга страна, формалната София си разрешава искрено недружелюбни дейности: външното министерство на страната разгласи освобождението на европейските страни от Съветския съюз по време на войната с Германия за " съмнителна историческа теза ". Лидерът на придвижване " Русофили ", някогашен народен представител в българския парламент Николай Малинов, беше задържан по обвиняване в шпионаж.
Отбелязваме обаче, че ръководителят на Министерството на индустрията и търговията на Русия Денис Мантуров сподели в навечерието, че " шпионският " скандал няма да повлияе на другарските и бизнес връзките на двете страни. " Скандалът не беше в Русия, а в България, не го обсъждахме. Мисля, че българската страна схваща добре обстановката ", цитира съветският министър РИА Новости. В същото време Мантуров означи: " Надявам се, че тези, които обичат Русия и съветския език, няма да получават обвинявания в шпионаж ". Организацията, която се управлява от задържания Малинов, означаваме, се занимава с развиването на културните контакти с Русия.
Пълноценното съдействие сред Москва и София явно се възобновява, споделят специалистите. " В българските учебни заведения се учи съветски език, всяка година броят на българските студенти в съветските университети се усилва. Това е добра основа, с цел да продължим обичайното съдействие и новите генерации да се почитат между тях ", означи Мантуров на срещата с Борисов.
Български специалисти, намиращи се в съпротива на премиера Борисов, приветстват подхванатия от Москва ход - само че напомнят двойствената позиция на сегашния държавен глава.
" Мисля, че това е същински поврат в връзките сред двете страни, откакто преди 5 години поради напън от Вашингтон и Брюксел България спря строителството на " Южен поток ". И надлежно спря другия огромен план – строителството на АЕЦ в Белене ", съобщи пред " Взгляд " публичният деятел, представител на опозиционната Българска социалистическа партия (БСП) Светлана Шаренкова. Това се случи, откакто в България пристигна тогавашният държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън, напомни Шаренкова. " Буквално няколко дни след визитата планът за строителство на АЕЦ в Белене бе замразен от държавното управление отпред със същия Бойко Борисов ".
" Мнозинството от българските жители поддържат плана " Балкански поток " и ще бъдат извънредно удовлетворени, в случай че той бъде осъществен ", акцентира Шаренкова. " В същото време би трябвало да помним, че няколко пъти видяхме началото на строителството и част от " Южен поток ", и АЕЦ " Белене " - планове, които са доста значими за българската стопанска система, само че по-късно тези планове бяха замразени ", означи българският държавник.
" След срещата на междуправителствената комисия на България и Русия чухме добра вест, че планът е стартирал. Сега най-важното е, че България да удържи на думата си, да не нарушава периодите на плана и от 1 януари съветският газ да стартира да тече на българска територия ", заключи Шаренкова.
Президентът на Центъра за стратегически връзки Дмитрий Абзалов напомни третия план, от който българските управляващи се отхвърлиха - с изключение на " Южен поток " и атомната електроцентрала, това е газопроводът Бургас-Александруполис, който трябваше да тръгне от България към Гърция, заобикаляйки турските проливи. Абзалов напомни пред съветския вестник: " Всичките 3 плана бяха торпилирани точно от Бойко Борисов ".
Това решение на българския министър председател, направено в сгода на европейските сътрудници, е провокирало всеобщи национални митинги поради растежа на цените за жилищни и комунални услуги, означи събеседникът на изданието.
Според него България е решила да сътвори " Балкански " поток след осъществяването на плана " Турски поток ". " От четирите тръби, които " Турски поток " допуска, две ще бъдат предопределени за ползване от Турция, а останалите ще бъдат ориентирани към Европейския съюз в две направления. Първият - северен - би трябвало да мине през Балканите и да отиде на север от Италия. Вторият - южен - ще премине през Гърция. Съответно бяха подписани съглашения с някои европейски страни, а България беше юридически сътрудник. И в този момент България в действителност се е съгласила да построи този маршрут. Тоест, получи същия " Южен поток ", само че при по-неблагоприятни условия. " Балкански поток " усилва вероятността от трета и четвърта тръба ", изясни специалистът.
Според него България се застрахова от вероятни опасности като тези с тръбопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", защото енергийните условия на Европейски Съюз няма да се ползват за " Балкански поток " в същата степен, както за съветските трансгранични газопроводи.
" На фона на сложните връзки с Украйна и спада на производството на газ в Европейски Съюз достъпът на България до газ ще бъде много обещаващ. За България това е положително средство за повишение на енергийната ѝ сигурност, а за Москва това е сполучлив сътрудник за реализирането на европейската част от плана " Турски поток ", сподели Абзалов.
Според него, случилото се демонстрира, че българската стопанска система се обръща към Русия. Достъпният газ ще помогне на страната да намали индустриални разноски и да получи конкурентни преимущества на външните пазари; в допълнение, ще има видим спад в цената на комуналните услуги, сподели Абзалов.
Експертът показва и различен сюжет, обвързван с " Балкански поток ". Италиано-саудитският консорциум " Аркад ", който специалисти свързват със саудитския, а не италианския капитал, е разгласен за победител в състезанието за избор на общоприет реализатор за построяването на продължението на " Турски поток " в България. През май различен консорциум, наименуван " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ), беше избран за реализатор на строителството на тръбата. ГРРБ включва компания, която е обвързвана с Руската тръбна металургична компания (ТМК).
Абзалов не е сюрпризиран от това развиване на събитията. Той означи, че София интензивно притегля саудитски вложения. Освен това Саудитска Арабия засилва напъните си на фона на конкуренцията с Китай за европейския пазар. Така съветският газ ще отиде в България през саудитската тръба, споделя специалистът. " Представители на Близкия изток вземат участие интензивно като реализатори. Първоначално саудитите бяха съществено показани в страната. Фондовете на ОАЕ и Саудитска Арабия са доста дейни в България ", заключи Абзалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР