България Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето Епидемията от

...
България Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето Епидемията от
Коментари Харесай

Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето

България Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето Епидемията от ковид ще ни направи доста по-бедни и ще докара до утежняване на качеството на въздуха в дълготраен проект, написа специалистът по ръководство на околна среда Боян Рашев  Боян Рашев 29 март 2020, 14:18  Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
реди няколко дни написах текст, в който върша връзка сред замърсяването на въздуха, благосъстоянието, продължителността на живота и следствията от епидемията от ковид в някои страни. Все по-честите материали в медиите, които демонстрират какъв брой чист е въздухът по време на епидемията, обаче ме карат да хвърля взор върху един различен въпрос:

Как ще се отрази епидемията от ковид върху качеството на въздуха в дълготраен проект?

Мръсният въздух утежнява епидемията от ковид

За да отговорим съответно на този въпрос би трябвало да преговорим базовите обстоятелства, свързани с качеството на въздуха у нас, а и по принцип по света. Тук ще се опитам да изпращам най-важните от тях като употребявам Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздуха (2018-2024 г.) като главен източник и прибавям някои мои мнения.

Мръсен ли е въздухът в България?

Да, релативно замърсен е. Поради неспазване на нормите за качество на въздуха, България понастоящем е обект на процедура по нарушаване пред Съда на Европейски Съюз. Това се отнася до 28 общини, в които се следи неспазване на условията на директивата за по-чист въздух за Европа във връзка с ФПЧ10.

Това обаче е в границите на Европейски Съюз. В съпоставяне с доста други страни в света – Западните Балкани, Азия и Африка – въздухът в България е доста по-чист.

Кой е най-значимият замърсител на въздуха в България през днешния ден?

Фините прахови частици. Най-същественият аспект на неспазването на нормите е, че оптималният позволен брой на превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10 от 50 мкг/м3 е надхвърлен значително.

Кога въздухът е най-мръсен?

Превишенията на средноденонощната норма се случват най-вече през зимния интервал – над 90% от всички дни с превишения в цялата страна.

Кой е главният източник на замърсяване с тънък прахуляк?

Основният източник на излъчвания на първоначални ФПЧ10 във всички общини е битовото отопление с потребление на неефективни печки и котли на твърдо гориво, за които е изчислено, че съставляват минимум 85% от излъчванията на ФПЧ10.

Транспортът – излъчванията на изгорелите газове, изключително от дизеловите транспортни средства – има спомагателен принос и може да бъде важен фактор на локално ниво, изключително в София. Други браншове като индустрията, строителството и енергетиката могат да бъдат спомагателни фактори в съответни общини, само че техният принос е доста по-малък.

Кои са градовете с най-мръсен въздух у нас?

Видин, Плевен, Монтана, Перник, Пловдив… Въпреки публичното мнение София не е измежду градовете с най-мръсен въздух. Интересно е да се означи, че качеството на въздуха е много неприятно и в планински градове като Смолян. Най-вероятно ситуацията е сходно и в по-малки градове, само че в тях просто няма станции за премерване на качеството на въздуха. Друг забавен факт е, че качеството на въздуха в индустриалните центрове като Пирдоп, Девня, Раднево, Стара Загора е доста по-добро и дава отговор на стандартите за тънък прахуляк. Това значи, че промишлеността от дълго време не е измежду най-значимите източници на замърсяване на въздуха в България. Изключение вършат Гълъбово, Димитровград, Перник, Бобов дол… като проблемите там не са от през вчерашния ден и нямат общо с енергийното оползотворяване на боклуци.

Коя е базовата причина въздухът в България постоянно да е замърсен?

Ниският витален стандарт на доста семейства в България е главната причина за потреблението на уреди на твърдо гориво, изгарянето на дърва за огрев и потреблението на нискокачествени въглища. Това е повода за високите излъчвания на ФПЧ10 от автомобилния превоз и изключително от старите коли, употребяващи дизелово гориво. Друг фактор е отстраняването на катализаторите и филтрите за твърди частици, инсталирани на по-модерните дизелови коли.

Друга значима специфичност на България са физикогеографските фактори – голям брой долини и котловини с ниска скорост напразно и чести температурни инверсии, които се явяват причина за задържане на замърсяването в приземните пластове. Това обаче не предстои на смяна.

Кои ограничения за възстановяване качеството на въздуха имат максимален резултат?

Чист въздух в градовете има там, където хората всеобщо се отопляват с чисти енергийни източници – централизирана топлофикация, газ, електричеството. Повечето огромни и чисти градове в богата Европа се отопляват на топлофикация (на газ, биомаса и отпадъци) и/или газ. Другият значим фактор е равнището на потребление на публичен превоз, обновлението и поддръжката на автомобилния парк и потреблението на повече коли на бензин, газ или ток.

Става ли въздухът в България все по-мръсен?

Не, не става. Напротив, качеството на въздуха в страната стабилно се усъвършенства. Концентрациите и дните с превишения на алармените прагове на замърсители като серни и азотни оксиди, тежки метали и други понижават доста след 1989 година и този развой продължава. Същото, само че в по-малка степен, се отнася и за финия прахуляк.

През 2019 година да вземем за пример всички станции в София регистрират средногодишна централизация под 40 мкг/м3 – нещо, което се случва за първи път откогато имаме непрекъснати данни. Вече сме напълно близо и до реализиране на най-много от 35 дни със средноденонощна централизация над 50 мкг/м3 във всички станции (с изключение на тази в кв. Надежда).
 Средногодишна централизация на ФПЧ10 в София (данни на ИАОС)
През първото тримесечие на 2020 година също ще отчетем спад на замърсяването. Всичко това обаче се отнася за годините на непрекъснат стопански растеж и ще остане последната добра вест.

Мерките за битка с епидемията от ковид водят до внезапен спад както на потреблението, по този начин и на производството и икономическата интензивност. Те към този момент провокират световна икономическа рецесия, която мощно ще се отрази на приходите на хората и у нас. Днес може да следим понижаване на замърсяването на въздуха в градовете, само че в дълготраен проект обедняването неизбежно ще докара до доста по-широко потребление на евтини твърди горива и остарели коли. Точно това се случи преди няколко години по време на тежката икономическа рецесия в Гърция.

Световната стопанска система може да изпадне в по-тежка криза, в сравнение с през 2009 година

Чистият въздух в огромните градове е първокласна стока, която няма да можем да си позволим още през идващата зима. И тук стигаме до отговора на главния въпрос:

Въпреки забележимото пречистване на въздуха през днешния ден, епидемията от ковид ще ни направи доста по-бедни и ще докара до утежняване на качеството на въздуха в дълготраен проект!

В този смисъл извънредно значимо ще бъде цените на тока и газа да останат допустимо на най-ниски равнища през идващия отоплителен сезон и най-малко още няколко години, до момента в който трае възобновяване. Това е изцяло допустимо – светът се къпе в големи количества на ниска цена газ и въглища, които могат да генерират сила с минимално замърсяване на въздуха с прахуляк. Обаче отново стигаме до директното несъгласие сред задачите за декарбонизация и нулево замърсяване на Зелената договорка. Ами в този момент?

Няколко обстоятелството за въглеродните излъчвания на Европа, които Брюксел не желае да знаете

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Боян Рашев .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Трупаме повече пари в банките  1 Бизнесът желае помощ за всички компании със загуби над 25%  1 Колко компании затвориха от началото на рецесията  1 Кой може да получи помощ за възпитаник --> Пaрите ни  Трупаме повече пари в банките Трупаме повече пари в банките  Бизнесът желае помощ за всички компании със загуби над 25% Бизнесът желае помощ за всички компании със загуби над 25%  Колко компании затвориха от началото на рецесията Колко компании затвориха от началото на рецесията  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Печален връх в Испания, най-вече инфектирани с COVID-19 в Съединени американски щати Печален връх в Испания, най-вече инфектирани с COVID-19 в Съединени американски щати  <br> Чака ни <strong> нова пандемия </strong>, в случай че <strong> Китай </strong> не забрани <strong> това </strong> <br>
Чака ни нова пандемия , в случай че Китай не забрани това
 Как предприемач Как предприемач " се излекува " от ковид единствено за три дни  <br> Живот в изолираност: кои са най-нездравословните привички <br>
Живот в изолираност: кои са най-нездравословните привички
Последни  Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето  Във връзка с въведените ограничения и изключителното състояние чиновници на столичната полиция предупреждат хората да не се разхождат по пешеходната зона на бул. Полиция не разрешава разходките по бул. " Витоша "...  С нова платформа Националният спешен щаб набира доброволци С нова платформа Националният спешен щаб набира...  <p><strong>Ето по какъв начин да </strong>поддържаме формата си по време на&nbsp;<strong>изолацията</strong></p> Ето по какъв начин да поддържаме формата си по време...  <p>България&nbsp; -&nbsp;&quot;малкия маяк за Обединеното кралство&quot;</p> България - "малкия маяк за Обединеното...  Нарушител на наложителната карантина е арестуван за 72 часа Нарушител на наложителната карантина е арестуван за 72...  Евгений Иванов Бизнесът желае държавна помощ за всички компании със загуби...  Кметът на Разград: Братя Домусчиеви демонстрираха отговорност към всички хора от района Кметът на Разград: Братя Домусчиеви демонстрираха...  проф. Тодор Кантарджиев Проф. Кантарджиев предвижда по кое време ще е пикът на...  Бебе с ковид умря в Съединени американски щати Бебе с ковид умря в Съединени американски щати  <p>Виртуално странствуване из най-красивите крайбрежия</p> Виртуално странствуване из най-красивите брегове  <p>Жена на 51&nbsp;години е&nbsp;осмата жертва на&nbsp;Covid-19 у нас</p> Жена на 51 години е осмата жертва...  <p><strong>Яна Маринова:</strong> Бях не запомнила какъв брой е хубаво да имам време за себе си</p> Яна Маринова: Бях не запомнила какъв брой е хубаво да имам...  Снимка: Архив 23 варненци са санкционирани по 5 хиляди лв. за разходка в...  Русия напълно затваря границите си Русия напълно затваря границите си  Социалните сътрудници разискаха по какъв начин ще работи мярката Социалните сътрудници разискаха по какъв начин ще работи мярката...  Бойко Борисов Борисов: 81 страни са поискали финансова помощ от МВФ  Защо в някои страни носят защитни маски, а в други - не Защо в някои страни носят защитни маски, а в други...  18 нови случая на ковид 18 нови случая на ковид  Караниколов: Състоянието на българската стопанска система ще става все по-лошо Караниколов: Състоянието на българската стопанска система ще... Всичко от през днешния ден Виц на деня Млад юрист пледира: - Господин арбитър, самият факт, че клиентът ми се е обърнал точно към мен, потвърждава неговата безотговорност. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Нютон прави велико изобретение по време на обществена изолираност  Принц Чарлз с позитивна проба за COVID-19  Изследване: Голяма част от българите считат, че няма да се заразят с ковид  Млада българка впечатлява с новаторски план в Лондон  Михаил Йорданов: Ще се веселя, в случай че Гери грабне огромната премия  Водещи вести  <p>Жена на 51&nbsp;години е&nbsp;осмата жертва на&nbsp;Covid-19 у нас</p> 338 са общо случаитe на ковид у нас  проф. Тодор Кантарджиев Проф. Кантарджиев предвижда по кое време ще е пикът на епидемията у нас  Кметът на Разград: Братя Домусчиеви демонстрираха отговорност към всички хора от района Кметът на Разград: Братя Домусчиеви демонстрираха отговорност към всички хора от региона

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР