България Колко е издръжката на живот за 4-членно семейство за

...
България Колко е издръжката на живот за 4-членно семейство за
Коментари Харесай

Колко е издръжката на живот за 4-членно семейство за 2019

България Колко е издръжката на живот за 4-членно семейство за 2019 През последните три тримесечия се регистрираше поредно повишаване, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ 18 ноември 2019, 11:12  Колко е издръжката на живот за 4-членно семейство за 2019 Източник: istock
а естествен живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са нужни 2472 лв. месечно месечно.

Това сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ към третото тримесечие на годината.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618, 15 лева

Данните бяха показани на конференция през днешния ден от президента на КНСБ Пламен Димитров, от специалиста Виолета Димитрова и от шефа на института Любен Томев.

(За съпоставяне през 2018 година данните на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ показаха, че за естествен живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са нужни 2448 лв. месечно.)

Ето какъв брой е месечната прехрана за човек от четиричленно домакинство

От началото на годината, с към 63 лв. се усили общата стойност на издръжката на живот, откакто през последните три тримесечия се регистрираше поредно повишаване.

В София издръжката на живот за четиричленно домакинство е 3259 лв., а за човек от домакинство - 815 лв. и надвишава междинните равнища на прехрана за страната с 31,8%, разгласи Виолета Димитрова.

Парите са нужни за покриване на разноските за храна, за поддържане на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз и отмора по отношение на междинните български стандарти за четиричленно домакинство.

За покриване на общата стойност на нужните средства за естествена прехрана за четиричленно домакинство за страна/ 2 472 лева/, би трябвало чистият размер на работната заплата, която получават двамата възрастни от този вид домакинство, да бъде не по-нисък от 1 236 лв. за всеки от тях /бруто 1593 лева/, при изискване, че двамата възрастни са заети и заплатата е единствен източник на приходи. За София чистата междинна работна заплата не би трябвало да бъде по-ниска от 1629 лв., с цел да се обезпечат нужните средства за прехрана на живот.

Нито учат, нито работят - какво вършат

72,5% от семействата в България живеят с общ приход на човек под нужните средства за прехрана на живот,

като в тази група са и огромна част от пенсионерите. Затова, по думите на Пламен Димитров, от синдиката упорстват минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лв., надалеч преди оповестеното желание след съдружен съвет на ръководещите.

Пенсионерите с пенсии под прага на бедността са към 1 млн. 323 хиляди и 300 души.

Продължава и наклонността на мощно изразена поляризация на приходите.

КНСБ ще упорства и за изпреварващ растеж на минималната работна заплата , поредно осъществен, през бюджетите на държавното управление. Синдикатът желае въвеждане на механизъм за установяване на минималната работна заплата, като повишаването на минималното заплащане да доближи до 50 на 100 от междинното за страната. Според Димитров това съответствие ще залегне и в новата европейска рамкова инструкция за минималната заплата.

Последователен 15 процентен годишен номинален растеж на заплатите желаят още от КНСБ, с цел да достигнем до 2022 година 60% от средноевропейското равнище на Брутният вътрешен продукт и на приходите. КНСБ упорства и за промени в данъчната политика и въвеждане на необлагаем най-малко.

Синдикатът упорства още и за нарастване на паричното обезщетение за развъждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лв..
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР