България Кое в търга за продажба на електроенергия притесни бизнеса

...
България Кое в търга за продажба на електроенергия притесни бизнеса
Коментари Харесай

Кое в търга за продажба на електроенергия притесни бизнеса

България Кое в търга за продажба на електрическа енергия тормози бизнеса В един подобен търг може да взе участие единствено лице, което има поколения на мощности, които вземат участие в балансиране и контролиране, и лична консумация, и лични сдружения, съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ  Венелина Стоянова 17 юни 2019, 17:46 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Кое в търга за продажба на електрическа енергия тормози бизнеса
Кое в търга за продажба на електрическа енергия тормози бизнеса
 Борисов с коментар за оставката на Нинова, тя му отговори
Борисов с коментар за оставката на Нинова, тя му отговори
 Арест за кмета на Костенец за корупция
Арест за кмета на Костенец за корупция
 Две жертви и ранено дете след злополука край Варна
Две жертви и ранено дете след злополука край Варна
 Седмокласниците на матури, зрелостниците с най-високи оценки по БЕЛ в София
Седмокласниците на матури, зрелостниците с най-високи оценки по БЕЛ в София
 Собственикът на кучетата, умъртвили мъж, в ареста
Собственикът на кучетата, умъртвили мъж, в ареста
 Константинов: Без машинно гласоподаване на локалния избор
Константинов: Без машинно гласоподаване на локалния избор
 Защо дават единствено 3 години затвор за грубо ликвидиране
Защо дават единствено 3 години затвор за грубо ликвидиране

аистина е скандално това, което става, съобщи в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините " по NOVA Васил Велев, ръководител на АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България).

Коментарът му е във връзка бъдещия търг за продажбата на електрическа сила, който стана причина за ново напрежение сред работодателските организации и НЕК.

Отново напрежение сред работодателите и НЕК

"В петък беше разгласен този търг при условия – 98 мегавата от 1 юли до 30 септември с отклонения – минус 100% до плюс 400. Това значи, че продавачът един ден преди действителната продажба ще споделя дали ще продаде за този час нула или 490, или 300, или 200. През нощта в случай че продаде тези 490, когато на никой не му би трябвало, а денем – нула, до какво може да докара това?

В един подобен търг може да взе участие единствено лице, което има поколения на мощности, които вземат участие в балансиране и контролиране, и лична консумация, и лични сдружения ", изясни Велев.

"При това търгът беше изработен неразделен – т.е. единствено едно лице може да купи цялото количество. Това едно лице може да продава по-късно тази сила както реши, при каквито условия реши, т.е. може да манипулира пазара ", изясни ръководителят на АИКБ.

"В резултат на острата реакция, която имаше бизнесът, този търг беше канселиран преди безусловно час и са оповестени 2 нови – за 75 мегавата и 25 мегавата, като те към този момент са делими. Минималното количество е по 25, т.е. могат трима да купят по 25. Този, който е за 25, е разделяме на 5, т.е. могат петима да купят по пет. Другите условия са същите – минус 100% до плюс 400. За такива огромни количества това е ненормална процедура и няма кой да купи такава сила, в случай че няма авансово сделка по какъв начин тъкмо ще става ден за ден.

Бързо направихме анкета измежду търговците на сила, никой не би взел участие в подобен търг, тъй като може да му продадат през нощта цялото количество и нула денем, когато му би трябвало. Продавачът взема решение по какъв начин да постъпи ", добави той.

"Причините са недоброто ръководство на НЕК, което всички работодателски организации декларирахме преди време. Много се повтарят нещата и ние се трансформираме в пъдари, които да наблюдават. Има такива сходни дейности, за които беше предходния скандал с внезапното понижаване на продаваните количества и оттова повдигане на цената на пазара. Работодателите оферират, с цел да се реализира един добре работещ пазар, тази сила да се продава на пазара ден напред. Пазарът ден напред е този, който дава референтната цена и за Европейска комисия, и за нашето законодателство за ел силата ", сподели още Васил Велев.

Според него в случай че не може да се манипулира, не може да има и ангажименти сред продавачи и купувачи, тъй като пазарът ден напред не разрешава това да се случи.

"Формално всичко е спазено. Законът не споделя по какъв начин тъкмо би трябвало да се продава на борсата. Има инструкции от Европейска комисия по дело, щяхме да бъдем осъдени със съществени санкции за липса на конкуренция и пазар на електрическа енергия. Има минимални количества, които би трябвало да се продават на борсата на пазара ден напред. Тези минимални количества се съблюдават, официално няма нарушавания ", изясни ръководителят на АИКБ.

"Голямо количество от този разрушен пакет има риск да бъде отново купено от едно лице и да стане същото, което подозираме – манипулиране на пазара, тъй като силата ще се купи от няколко официално несвързани, само че в действителност свързани лица. Това, което пазарът приказва, е лице с букви Х.К”, сподели Велев.

Попитан дали става въпрос за Христо Ковачки, Велев съобщи: "На българския пазар сътрудниците, които търгуват с сила, не намират различен, който би могъл да се яви като покупател на такова количество при тези условия ".

"Пазарът би трябвало да се либерализира час по-скоро, да има повече самостоятелни играчи на него, тази краткотрайна мярка, която беше въведена, видяхте до какво докара. Ние настоявахме от първи юли да се продава на борсата от ВЕИ-тата тази сила, само че се одобри временен интервал до 30 септември НЕК да продава тази сила на дребните ВЕИ-та и незабавно последва такава опция за манипулиране на пазара ", съобщи Велев.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР