България каза „не“ на рамката за преговорите на Република Северна

...
България каза „не“ на рамката за преговорите на Република Северна
Коментари Харесай

Ще устои ли България на македонистката буря от Скопие?

България сподели „ не “ на рамката за договарянията на Република Северна Македония за присъединение към Европейския съюз. И македонистката гняв се изля върху българите и страната ни, написа dnes.bg

България изясни, че главният мотив за отхвърли е неспазването от страна на РСМ на контракта за другарство, подписан на 1 август 2017 година Затова България упорства за приемане на пътна карта за осъществяване на контракта. Освен това изисква отвод от искания за някакво „ македонско малцинство “ на територията на Република България, както и езикът, на който Скопие подписва документи, да бъде посочван като формалния език на РСМ /както е формулировката от 1999 година и 2017 г./.

България до момента постоянно е пособия на РСМ в нейната съвсем 30-годишна история. Тя първа в света призна самостоятелна Македония. Президентът Желю Желев има заслуга за това Русия да признае Македония, персонално убеждавайки съветския президент Борис Елцин да подпише указа за признаването. България подари танкове на младата страна.

България помагаше на Македония по време на наложеното й от Гърция ембарго. България вложи голяма сила по време на председателството си на Европейски Съюз през 2018 година, с цел да изведе на напред във времето разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани, в това число районен съд Македония. И още, и още, и още… И най-важното – България постоянно се е отнасяла към Македония с любов, без значение по какъв начин ще я назовем – майчина, бащина, братска.

И какво получаваше от самото начало България от страна на районен съд Македония? Лъжи и обиди, надменност и двуличие.
Оказа се, че районен съд Македония е подала в Организация на обединените нации британски текст на контракта с България, в който вместо „ обща история “ написа „ споделена история “. Това заяви наскоро външният ни министър Екатерина Захариева в тв изявление.

Захариева също по този начин неведнъж изясни какви старания е положило публично Скопие, с цел да изкриви българската позиция за неприемане на преговорната рамка на РСМ с Европейски Съюз. България въобще не пречи на който и да е да самоопределя себе си и езика си по какъвто и да е метод, само че не може да се съгласи някой да гради някаква своя еднаквост на основата на антибългаризъм.

А в Скопие се оказа на процедура, че не се сортират много-много средствата и думите за оклеветяване на България. Обидите доближиха „ висоти “, като даже почитан човек като шефът на Надзорния съвет на държавната Македонска осведомителна организация (МИА) Зоран Иванов да вземем за пример си разреши да назова външния министър на България „ фригидна кучка “.

А да не приказваме за определенията за българите, давани под дърво и камък в прилежащата ни страна. Проф. Кирил Топалов цитира да вземем за пример „ по какъв начин стартира урокът за България за дребните деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те одобриха сръбското – бугари, което звучи жестоко, обидно. Дословно ще ви изтъквам първото изречение: „ Бугарите са номадско племе, занимавало се с хищничество, а по генезис са турци, татари, монголи. Още в първото изречение има шест отрицателни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест отрицателни думи. С тези шест отрицателни думи порастват децата в Македония от 75 години “, сподели Топалов неотдавна.

Шест генерации в Република Северна Македония учат по такива учебници. До Втората международна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се трансформира през десетилетията, е тезата, че главният зложелател на Скопие на Балканите е България.

Внушава се, че България е звяр, който е наежен против районен съд Македония.

Сега към този момент България упорства да бъде укротен езикът на омразата, ширещ се в прилежащата ни страна.

За България в районен съд Македония се приказва и с извънредно надменност, което не е ясно от кое място идва даже единствено поради обстоятелството, че районен съд Македония желае да влезе в Европейски Съюз, а не България, която към този момент от дълго време е член. Може би към момента работи остарелият югославски инстикт, тъй като в Югославия по това време, когато към момента такава страна съществуваше, гледаха доста „ отвисоко “ на всичко българско и на българите.

Да прибавим и лицемерното отношение от страна на районен съд Македония, демонстрирано даже на най-високо ниво. Как по този начин министър председателят Зоран Заев приказва едно в изявление за българска медия, а единствено момент по-късно приказва вкъщи си тъкмо противоположните неща. Така се дава звук.

Вярно е, че районен съд Македония се базира върху македонизма, който да напомним потегля като концепция от Сърбия и по-специално от сръбския деятел и държавник Стоян Новакович, още когато е дипломат в Цариград. А тази концепция може да съществува единствено въз основа на антибългаризма. Въпреки всичките парадокси като този, че се пробват да настояват, че Самуил бил македонски цар, само че не се изяснява за какво византийският император Василий, ослепил неговите бойци, е именуван Българоубиец /от византийските хронисти в края на 12 и началото на 13 век/.

За страдание концепцията за създаване на нация на основата на ненавист против България към момента е държавна политика в районен съд Македония.

И какво би станало, в случай че се допусне този гневен антибългаризъм, демонстриран от районен съд Македония, да влезе в Европейски Съюз? Бедна ни е фантазията тогава по какъв начин ще бъдат оплювани българите и България под път и над път. А Скопие ще се пробва да постанова на всички места македонизма и антибългаризма си.

Както обаче акцентира неотдавна вицепремиерът Красимир Каракачанов,българският народ няма да одобри никакъв компромис нито с историческите обстоятелства и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, починали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

България в този момент просто би трябвало да устои и да устиска.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР