България като цяло стои много добре по пътя към еврозоната

...
България като цяло стои много добре по пътя към еврозоната
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: България стои много добре по пътя към еврозоната

България като цяло стои " доста добре " по пътя към еврозоната и влизането ѝ по проект през 2023 година е " изцяло обозримо ", съобщи в изявление за БНР ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

В предаването " Неделя 150 " на стратегия " Хоризонт " тя сподели, че преди дни в Давос е разговаряла с ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и по тази тематика.

" Тя вижда много положително пътя на България и моето очакване е, че проектите, които са направени за влизането в еврозоната ще се осъществят точна по този начин, както са направени. България като цяло стои доста добре. Има две банки, за които имаше бележки, само че те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми. Това, което тя ми сподели беше, че както наподобява в моята зала на съвещания на еврозоната скоро ще се приказва на български ", сподели Георгиева. И удостовери, че влизането през 2023 година в еврозоната е " изцяло обозримо ", в случай че през април влезем в механизма ERMII.

" За България влизането в еврозоната в този момент е по-добре, в сравнение с в предишното, точно тъй като светът е по-турболентен ", сподели Георгиева.

Управляващият шеф на МВФ уточни, че рационално прогресивно облагане не пречи на растежа, а дори оказва помощ, тъй като понижава неравенството в обществото.

" Страните, които са избрали плосък налог имат аргументи да го изберат и би трябвало доста деликатно да преценяват дали тези аргументи към момента диктуват това да бъде верният избор ", сподели Георгиева.

" В България неравенството е релативно по-високо, в сравнение с доста други страни в Европейски Съюз, по тази причина България би трябвало да мисли по какъв начин да го взема решение този проблем. Не желая да върша никакви изказване в едната или другата посока, тъй като тази оценка би трябвало да бъде направена доста деликатно, като се слагат на баланс изгодите и рисковете. И дали няма други принадлежности, с които страната разполага - да кажем по какъв начин използваме разходната страна на бюджета ", уточни тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР