България като цяло стои много добре“ по пътя към еврозоната

...
България като цяло стои много добре“ по пътя към еврозоната
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Лагард очаква на заседанията на еврозоната да се говори и на български

България като цяло стои „ доста добре “ по пътя към еврозоната и влизането и по проект през 2023 година е „ изцяло обозримо “, съобщи в изявление за БНР ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Тя сподели, че преди дни в Давос е разговаряла с ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и по тази тематика.

„ Тя вижда много положително пътя на България и моето очакване е, че проектите, които са направени за влизането в еврозоната ще се осъществят точна по този начин, както са направени. България като цяло стои доста добре. Има две банки, за които имаше бележки, само че те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми. Това, което тя ми сподели беше, че както наподобява в моята зала на съвещания на еврозоната скоро ще се приказва на български “, ката Георгиева. И удостовери, че влизането през 2023 година в еврозоната е „ изцяло обозримо “, в случай че през април влезем в механизма ERMII.

„ За България влизането в еврозоната в този момент е по-добре, в сравнение с в предишното, точно тъй като светът е по-турболентен “, сподели Георгиева.

Прогресивен или плосък налог

Управляващият шеф на МВФ уточни, че рационално прогресивно облагане не пречи на растежа, а дори оказва помощ, тъй като понижава неравенството в обществото.

„ Страните, които са избрали плосък налог имат аргументи да го изберат и би трябвало доста деликатно да преценяват дали тези аргументи към момента диктуват това да бъде верният избор “, сподели Георгиева.

„ В България неравенството е релативно по-високо, в сравнение с доста други страни в Европейски Съюз, по тази причина България би трябвало да мисли по какъв начин да го взема решение този проблем. Не желая да върша никакви изказване в едната или другата посока, тъй като тази оценка би трябвало да бъде направена доста деликатно, като се слагат на баланс изгодите и рисковете. И дали няма други принадлежности, с които страната разполага – да кажем по какъв начин използваме разходната страна на бюджета “, уточни тя.

„ Най-важно за България е да влага в хората. В обучение на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато доста от това, което те ще бъдат един ден, се образува. Да дава опция за подготовка и преквалификация. Да подтиква бизнесът да влага в хората “, акцентира Кристалина Георгиева.

Зелените политики – подтик за вложенията

Управляващият шеф на МВФ предизвести, че България не би трябвало да изостава от зелените политики, тъй като нисковъглеродната стопанска система ще даде нов подтик на вложенията и ще спомогне за основаването на нови работни места.

„ Ние търсим области, в които да се заявяваме като водачи. И в тази област, в случай че ние действаме бързо и уверено за Европа има късмет да генерира по-висок напредък и да заеме конкурентна позиция в нещо, което абсолютно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще откри своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност “, сподели тя.

Борбата против климатичните промени – персонална идея

„ Климатичните промени са голямо предизвикателство…, само че и голяма опция за трансформиране на нашите стопански системи. Вярно е, че преходът към нисковъглеродна стопанска система значи за някои тежка смяна. Ако сте в бранша произвеждане на въглища, това по никакъв начин няма да бъде елементарно. Но тя е допустима смяна, в която ние можем не изключително мъчно да пренасяме от едните, които печелят към другите, които губят, с цел да създадем по този начин, че обществото да е по-добре “, сподели Георгиева.

„ Преди година прочетох отчета за това, че всички наши прогнози за климатичните промени се удостоверяват и се надвишават от това, което действително става. Свърших да го чета, легнах си, а не мога да заспя – от самото начало си мислех за моята внучка, тогава тя бе на 8 години, че когато стане на 20 години, 100 милиона души ще бъдат в беднотия поради шоковете от майката природа. А като стане на 40, ще има минимум 130 милиона климатични бежанци, множеството от тях от Близкия изток и Африка, множеството от тях, бягащи към Европа. Ако е с шанса да стане на 90 години, в случай че нищо не създадем, планетата ще бъде 3-4 градуса по-топла, това значи съвсем невероятно да се живее, в случай че ние не действаме през днешния ден “, продължи тя.

„ Сребърен патрон “ против ниския напредък, лихви и инфлация

„ Но ние можем да действаме през днешния ден и да създадем по този начин, че да бъде по-добре освен за вас, младежите, а за всички, тъй като даваме тласък на нашата стопанска система. Търсим го този „ сребърен патрон “, с който да убием ниския напредък, ниските лихви и ниска инфлация, което ни държи в незадоволително динамична стопанска система. Може би го имаме в ръцете си и той се назовава трансформиране към ниско въглеродна климатично устойчива стопанска система “, сподели ръководещият шеф на МВФ.

Кристалина Георгиева уточни, че на доста места по света тази промяна има триумф. И даде за образец Швеция, която бе сред първите страни, въвели налог върху въглеводородните излъчвания, който се усилва с времето.

„ Този налог им разреши доста бързо да подтикват преход към чиста сила. В резултат на това те имат цветуща икономика… при доста значително понижаване на излъчванията. И е една от най-щастливите страни в света. Същото нещо е с Финландия… Може би зелената стопанска система е и път към щастието “.

Данък върху въглеродните излъчвания

Кристалина Георгиева уточни рекомендацията на МВФ, че последователно би трябвало да се вкарва налог върху въглеводородните излъчвания, като най-ефективен път за слагане на цена на тези излъчвания и предсказуемост на трансформацията на стопанската система.

„ Днес приблизително в света цената е 2 $ на звук. В рамките на едно десетилетие би трябвало да вървим към цена $75 за звук. Но считаме, че фискалната политика би трябвало да бъде доста деликатно премислена, с цел да не се усилва общото данъчно задължение “

Тя акцентира, че е „ доста е значимо където отиват парите “:

„ Те би трябвало да се употребяват както за вложение в зелени технологии, по този начин и за понижаване на тежестта върху хората, които ще понесат бремето на този налог “.

Ниски лихви и тази година

Кристалина Георгиева сподели, че количествените облекчения – така наречен лесни пари са създали огромна услуга на света предходната година. Както и че МВФ е предизвестило, че стопанската система на света влиза в синхронизирано закъснение, след което централните банки са реагирали синхронизирано. „ 49 банки смъкнаха 71 пъти лихвените си проценти и вследствие на това растежът в света се повиши с половин % “ до 2,9% “, сподели тя и уточни, че по този начин е избегната криза.

„ Трябва да продължим да държим ниски лихвите и тази година, с цел да можем да осигурим едно малко усъвършенстване на растежа следващата година до 3,3% “, сподели тя, като уточни, че това решение носи в бъдеще два казуса:

„ Ниските лихви значат евтини пари – вкус за заимстване, който наду заимстването в международен мащаб до $188 трилиона – повече в сравнение с бяха преди дълговата криза…Вторият по-сериозен проблем е, че когато лихвите са ниски, търсим рентабилност някъде другаде с поемането на по-висок риск “.

Според нея обаче към този момент няма аргументи да се счита, че ни чака сериозен трус.

Проблемите в търговията - преодолими

Кристалина Георгиева изрази вяра комерсиалното помирение сред Съединени американски щати и Китай да се трансформира в мир тази година, както и всички – Съединени американски щати, Китай, Европейски Съюз да се отнесат съществено към промяната на комерсиалната система в света. Тя уточни, че услугите – най-бързо разрастващата се сфера в международната стопанска система, са отвън системата на интернационалната организация по търговия, както и електронната търговия.

„ Ако тези проблеми не се решат, няма по какъв начин да забележим напредък в търговията, те не са лесни за решение “, сподели Георгиева. Тя обаче уточни, че има добра основа за съглашение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР