България като част от световната икономика няма да бъде подмината

...
България като част от световната икономика няма да бъде подмината
Коментари Харесай

Икономисти очакват забавяне в икономиката ни, както в еврозоната

България като част от международната стопанска система няма да бъде подмината от забавянето на икономическия напредък през 2020 година. Около тази позиция се сплотиха икономисти, интервюирани от БГНЕС.

Европейската централна банка се надява през 2020 година растежът на стопанската система в еврозоната да доближи 1,1 %. За съпоставяне: през 2019 година той беше 1,2 %, през 2018 г.- 1,8 %, а през 2017 година – 2,4 %.

Финансовият специалист Мика Зайкова предвижда, че като страна с отворена стопанска система забавянето в еврозоната ще окаже въздействие върху България. “Изключително доста подвластен е от нашите сътрудници от Европейски Съюз, с които външният стокообмен е 67-70% “, показва тя. Като образец тя дава Германия, където спадът в автомобилостроенето е значителен. Същевременно България създава за тази страна аварийни елементи.

Зайкова отбелязва, че неналичието на фрагменти в доста браншове към този момент оказва въздействие върху стопанската система и то ще се задълбочава. Тази отрицателна наклонност може да се промени единствено с цялостни промени в образованието.

„ Така че имаме проблем с пазара на труда, с образованието и неналичието на предпочитание в задграничните вложители да си влагат парите у нас. Защо ли? Ами поради неизвършените промени “, обобщава специалистът.

Проф. Ганчо Ганчев също чака известно закъснение на икономическото развиване, само че не и фрапантно, обвързвано с рецесия. „ Използването на еврофондовете, прекомерно прецизната бюджетна дисциплинираност, т.е. реализирането на възможен фискален остатък, също би могло да докара до вероятно закъснение на икономическия напредък “, регистрира той.

От позиция на повишаването на приходите и вътрешното търсене проф. Ганчев чака да се запазят сегашните трендове.

Според икономиста Румен Гълъбинов главните фактори, които ще предопределят забавянето са комерсиалния спор САЩ-Китай, цената на петрола и Брекзит. „ Петролът постоянно е нормалният обвинен и – при положение на политическа обстановка, в тази ситуация напрежението в Иран, може да се доближи до внезапен скок в неговата цена. Някои анализатори позволяват, че може да се стигне и до 90 $ за барел. Тогава сигурно може да се приказва за утежняващи условия на международния пазар и за горивата, и за крайните цени на артикули и услуги “, разяснява той.

Според икономистите България би трябвало да се съобрази и с редица вътрешни фактори. Един от тях е транспортният бранш. Влияние върху него ще окаже въвеждането на тол системата, повишаването на застраховките, смяната в цената на петрола (ако се задържи над 70 $ за барел), пакетът „ Макрон “.

За предстоящо закъснение в региона на пазара на труда в цялата еврозона предвидиха и специалисти пред „ Файненшъл таймс “. Според 34 икономисти темповете на растежа през тази година ще паднат под 1 %, което е най-ниският индикатор за еврозоната през последните 7 години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР