България категорично ще запази статута си на голям нетен износител

...
България категорично ще запази статута си на голям нетен износител
Коментари Харесай

Чакаме 5 млн. т пшеница, износът продължава

България изрично ще резервира статута си на огромен чист експортьор на зърно, а цената ще се дефинира по същия метод, както до момента. Няма данни за повишение на цените на продуктите от първа нужда като брашно и самун.

В това увери земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след Консултативния съвет по зърно, извършен в отрасловото министерство.

Земеделският министър изясни, че песимистичните прогнози са за годишна продукция от пшеница в размер на 4,5 млн. тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.

Практиката ни демонстрира, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е почти 5 милиона тона и ще запазим размерите си като бизнес, самозадоволяване за самун и фураж и добър износ. България е на едно от челните места, означи Танева.

По думите й, страната след няколко дни ще влезе в следващата жътвена акция. Независимо от всички обстоятелства в България чакаме още веднъж да имаме добра годишна продукция по отношение на агрометеорологичната прогноза. Хората със 100% пропаднали площи ще могат да получат държавна помощ, разплатена още през актуалната година.

Танева чака по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) да получи нарастване на бюджета с 376 млн. евро.

Мариана Кукушева, ръководител на Управителният съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, увери, че няма никаква паника във връзка с зърнения баланс на страната, камо ли за липса на качествена пшеница.

" Хлябът на България към този миг е обезпечен, без значение от количеството зърно, което ще приберем ", каза Кукушева.

Председателят на Консултативния съвет по зърно Венцислав Върбанов разяснява, че няма никаква опасност за хлебния и зърнения баланс на страната. Не би трябвало да имаме никакви терзания за идната годишна продукция, има местни проблеми и те са основно в регионите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, Силистренско и Южна България. Поет е ангажимент от земеделското министерство на потърпевшите да бъде изплатена държавна помощ, акцентира Върбанов.

Очаква се една много добра годишна продукция в международен мащаб и не се предвижда никакво разтърсване на пазарите. Цените в България се ориентират по цените на интернационалните пазари. Надявам се да няма оттегляне на цените, тъй като се чака да има много добра годишна продукция, изключително от Русия и Австралия, посочи той.

Върбанов е задоволен от метода, по който Министерство на земеделието се справили с поднесената им информация във връзка с климатичните условия и посевите.

От Асоциацията на зърнопроизводителите в България обявиха, че качеството на пшеницата е приемливо положително за цялата страна.

Интересът на министерство на земеделието е да получи опция за по-висока национална поддръжка, което не кореспондира с поддръжка за понижаване на налози, каза Десислава Танева.

Не единствено желаеме да запазим националните си средства в бюджета, а и да ги увеличим. Темата за ДДС-то е на Министерство на финансите, нашата позиция е данъчната система да е такава, че да може да акумулира в бюджета средства, а ние да използваме част от тях, с цел да можем по-справедливо да подкрепяме бранш " Земеделие ", добави още министърът.

На въпрос дали ще бъдат подкрепени розопроизводителите, земеделският министър увери, че това ще бъде първата група със спад на прихода, която ще бъде подкрепена.

Розопроизводителите имат останали количества продукция от предходната година, които са неосъществени. Това е секторът с най-голям спад на прихода, призна Танева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР