България Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на

...
България Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на
Коментари Харесай

Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на тока

България Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на тока Оплакват се, че не могат да бъдат конкурентни при сходни условия, търпението им се изчерпвало  Василена Василева 10 февруари 2020, 08:44  Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на тока
Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на тока
 Ето кой има празник през днешния ден, традиции и поверия
Ето кой има празник през днешния ден, традиции и поверия
 Нови внезапни промени на времето, до 15 градуса на следващия ден
Нови внезапни промени на времето, до 15 градуса на следващия ден
 Любимият политик на Веселин Маринов и какво сподели за Борисов
Любимият политик на Веселин Маринов и какво сподели за Борисов
 Прекратиха издирването на двамата мъже в Стара планина
Прекратиха издирването на двамата мъже в Стара планина
 Стефан Банков: Данчо Катаджията е проверяван няколко пъти от
Стефан Банков: Данчо Катаджията е проверяван няколко пъти от " Вътрешна сигурност "
 Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро в България
Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро в България
 Проучване: България би реагирала съответно при зараза
Проучване: България би реагирала съответно при зараза

исоките цени на тока у нас основават големи проблеми и редица терзания пред бизнеса. Без значение дали става въпрос за дребни фамилни компании или огромни индустриални заводи.

Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро в България

Славин Янакиев, който е притежател на дружество в Стара Закора показва, че от началото на 2020 година междинната цена е 52 евро за мегават час. За съпоставяне - в Германия, за същия интервал от време, цената е 32 евро, във Франция пък - 35 евро.

"През последните почивни събота и неделя цената в Германия беше даже под 2 евро, а във Франция към 14 евро. У нас - 63 евро. Това са несравнимо високи цени. Имаше моменти, в които достигнахме 130 евро ", споделя Янакиев пред NOVA.

По думите му това не били единични случаи. Такива високи пикове се следили неведнъж.

Цената за киловатчас у нас беше 63 евро, до момента в който в Германия - 1,5 евро. Това съпоставяне направи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.



В други развити индустриални страни като Франция и Испания токът също беше фрапантно по-евтин - надлежно 14 и 30 евро. Това демонстрират данните за цените ден напред на борсата за електрическа енергия в Европа.

Красимир Дачев: Решението за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2” е необичайно

"Тези високи цени, тази неустановеност и непрогнозируемост убиват останала промишленост в страната. Независимо дали става за дребни фамилни компании или огромни индустриални заводи, като нашата ", добави още Славин Янакиев.

Той изясни, че пиковете били доста. Имало покупко-продажби за над 300 лв., които били по над 150 евро. Изчисленията показвали, че цена над 40 евро за мегаватчас кара предприятията да работят на минус.

Какво се случва с "ТЕЦ Марица Изток 2 "

"Вече втори месец работим на загуба. За това, че междинната цена е 2 евро. Тя се образува на база разнообразни цени, които в доста случаи надскачат 130 евро. А ние сме длъжни да ги купуваме, защото индустриалният ни развой е подобен, че не можем да избираме по кое време да работим и по кое време не. Просто сме длъжни да го купуваме ", разяснява още предприемачът.

Но е безапелационен - загубите, които понасят били големи и търпението им към този момент се изчерпва.

"Работниците напущат компаниите, напущат и България. Те желаят хонорари, равни на тези в Западна Европа. Ние от своя страна също желаеме да им ги дадем. Но цената на съществена суровина, каквато е електрическата енергия, е два пъти по-скъпа в сравнение с в Германия. В някои случаи даже 30 пъти по-скъпа ", споделя Янакиев.

DW: Ток, вода, парно: Колко заплащат в България и в Германия

И пита за какво цената на електрическата енергия ни би трябвало да бъде по-висока, в сравнение с в Западна Европа? Къде е логиката?

Първенци сме в Европа по цена на борсовия ток

"Превърнахме се в брокери на тази самостоятелна българска енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти. Неясно за нас за какво. Няма по какъв начин да влияем. Единственото, което можем да създадем е да се занимаваме с производството си. И да подтикнем хората да излязат на улицата, да протестираме. Очевидно единствено по този начин ще се обърне внимание на казуса. Чувстваме се ограбени ", съобщи още Янакиев.

Той означи, че това, което желае бизнесът е пазарът на така наречен свободна енергийна борса "да стъпи на някаква здрава логичност и цената на тока да бъде съизмерима с тази в страните в Западна Европа.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Василена Василева Източник: ток бизнес цена загуби .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Как да желаяме преизчисляване на пенсията  1 Над 1 милион е-винетки са продадени от началото на годината  1 Колко от работещите у нас са небогати  1 Град замразява наемите за 5-години --> Пaрите ни  Как да желаяме преизчисляване на пенсията Как да желаяме преизчисляване на пенсията  Над 1 милион е-винетки са продадени от началото на годината Над 1 милион е-винетки са продадени от началото на годината  Колко от работещите у нас са небогати Колко от работещите у нас са небогати  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Гешев: Записът с Радев е от следствие на компания Гешев: Записът с Радев е от следствие на компания  <br> Явор Бахаров: Съжалявам, че тормозих околните си <br>
Явор Бахаров: Съжалявам, че тормозих околните си
 <br> Днес имен ден честват <strong>
" />
Днес имен ден честват "победоносците "
 <br> Наградите: няколко любопитни обстоятелството <br>
Наградите: няколко любопитни обстоятелството
Последни  Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на тока Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на тока  Ритуалът за освещаване на мед в катедралния храм Ето кой има празник през днешния ден, традиции и поверия  <p>Социалните мрежи за <span style= Социалните мрежи за „ Оскар”-ите: Еминем...  Нови внезапни промени на времето, до 15 градуса на следващия ден Нови внезапни промени на времето, до 15 градуса на следващия ден  Opel Grandland X Hybrid4 Тестваме първия плъг-ин хибрид на Opel  Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай  Samsung Galaxy Z Flip Samsung показа сгъваемия Galaxy Z Flip на Оскарите  Васил Неофитов Васил Неофитов: от рок сцената с Гуано до 50 кошера с...  <p>И огромните <strong>победители </strong>на премиите <strong>&bdquo;Оскар&rdquo; </strong>2020 са...</p> И огромните спечелили на премиите „ Оскар&rdquo...  Учени: Езикът на пингвините припомня човешкото другарство Учени: Езикът на пингвините припомня човешкото другарство  Веселин Маринов Веселин Маринов: Не можеш да кажеш такова нещо...  <p><strong>Кейт</strong> победи <strong>Меган</strong> в това</p> Кейт победи Меган в това  Прекратиха издирването на двамата мъже в Стара планина Прекратиха издирването на двамата мъже в Стара планина  Нов или малко използван – какъв автомобил да закупя Нов или малко използван – какъв автомобил да закупя  Стефан Банков, шеф на Дирекция „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи Стефан Банков: Данчо Катаджията е проверяван няколко...  Автобус със 70 деца се прекатурна в Чехия Автобус със 70 деца се прекатурна в Чехия  <p>&bdquo;Не съм била в Англия, отидох в Лондон&ldquo;</p> „ Не съм била в Англия, отидох в Лондон “  Снимка: БГНЕС Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро...  Проучване: България би реагирала съответно при зараза Проучване: България би реагирала съответно при зараза  Свети Валентин vs Трифон Зарезан Свети Валентин vs Трифон Зарезан Всичко от през днешния ден Виц на деня Дванайсет реплики, които не бихте желали да чуете, докато лежите на операционната маса: Опа-а-а… Някой да ми е виждал часовника? Ох, и за какво през вчерашния ден се нацепих… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха  Джей Ло и Шакира превзеха сцената на Супербоул и превзеха сцената на Супербоул  Марин Льо Пен: Brexit е началото на края на Европейски Съюз Марин Льо Пен: Brexit е началото на края на Европейски Съюз  Ванеса Брайънт проговори за първи път след нещастието  Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени Водещи вести  Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай Само за ден 97 души починаха от вируса в Китай  <p>Социалните мрежи за <span style= Социалните мрежи за „ Оскар ”-ите: Еминем, „ Паразит ”, Хоакин Финикс  Васил Неофитов Васил Неофитов: от рок сцената с Гуано до 50 кошера с пчели  Учени: Езикът на пингвините припомня човешкото другарство Учени: Езикът на пингвините припомня човешкото другарство  Opel Grandland X Hybrid4 1,4 л/100 км, само че с 300 к.с. и 520 Нм: Opel Grandland X Hybrid4 (тест драйв)  <p><strong>Кейт</strong> победи <strong>Меган</strong> в това</p> Това са най-елегантните кралски особи  <p>&bdquo;Не съм била в Англия, отидох в Лондон&ldquo;</p> „ Не съм била в Англия, отидох в Лондон “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР