България извика за консултации в София посланика си в Република

...
България извика за консултации в София посланика си в Република
Коментари Харесай

МВнР извика за консултации посланика ни в Скопие

България извика за съвещания в София посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов, оповестиха от министерството на външните работи. Причината за неговото краткотрайно връщане у нас е сериозната обстановка по повод правата на българите в югозападната ни съседка и ескалацията на прояви и закононарушения от ненавист против тях през последните месеци.

Властите в София връщат краткотрайно посланика ни в Скопие Ангел Ангелов, с цел да обсъдят с него опциите за прекъсване на рисковата наклонност на засилващ се напън върху жителите на Република Северна Македония с българско съзнание. Целта на консултациите е да се обсъдят и вероятностите за бъдещото развиване на двустранните връзки сред София и Скопие.

След палежа на българския културен клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля през юни предходната година, офанзивите против постройката на организацията " Цар Борис III “ в Охрид, в това число пукотевица с огнестрелно оръжие, в четвъртък вечерта трима мъже нападнаха и пребиха грубо секретарят на клуба в Охрид Християн Пендиков. Той беше превозен за лекуване във Военномедицинската академия в столицата. София връчи протестна нота на посланичката на Северна Македония у нас и осведоми за случая интернационалните си сътрудници и институциите на Европейския съюз.

Народното заседание ще заседава изключително на следващия ден.

В дневния ред е включено чуване на служебния министър на външните работи Николай Милков за следващия случай на физическо посягане над българи и български жители в Република Северна Македония.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР