България изпреварва богати държави като Дания, Швейцария и Холандия по

...
България изпреварва богати държави като Дания, Швейцария и Холандия по
Коментари Харесай

Дания и Холандия с по-нисък акциз върху бездимните цигари

България изпреварва богати страни като Дания, Швейцария и Холандия по данък върху бездимните цигари. В Холандия съотношението на данъка върху естествените цигари и бездимните е 5,8 към 1, в Дания е 5,3 към 1, а в Швейцария – 4,6 към 1. Досега предлагането на ГЕРБ беше акцизът върху двата продукта да бъде подравнен, а новата концепция на ръководещите планува той да е 1 към 2 и да пораства последователно.

 21_1_204377 В нито една държава-членка на Европейски Съюз не се ползва облагане с данък, който да е идентичен с този за цигарите, и равнището е доста по-ниско от това за тях. Средно за Европейски Съюз облагането на бездимните артикули е с 31% по-ниско от това върху междинната цена на цигарите.

В 13 от 22 страни (в това число България) е въведена нова обособена категория с формулировка за нагреваемо тютюнево произведение и се ползва акцизно облагане на равнището за „ други тютюневи произведения за пушене “ или тютюн за пушене. То всекидневно е доста по-ниско от това за цигарите.

В останалите 9 държави-членки решението е да се изчака новата акцизна инструкция на Европейски Съюз, с цел да се вкара нова обособена категория за тези произведения за фискални цели, само че в това време също се ползва облагане сходно с равнището за „ други тютюневи произведения за пушене “ – междинна данъчна тежест 19%.

Новата теза, че сходни разлики в облагането ги има единствено в Източна Европа (тук се правили експерименти), а в Западна Европа акцизът бил по-висок не е вярна, твърди старши икономистът в ИПИ Петър Ганев. По думите му в тази ситуация просто се цитират трите най-тежки случая – Франция, където съотношението е 1,5 към 1, и Испания и Италия – 2 към 1.

Други по-сходни с нас страни също имат надалеч по-ниски равнища – в Полша съотношението сред двата продукта е 5,3 към 1, в Литва, Латвия и Естония е в границите на 5 към 1, в Словакия и Словения е над 4 към 1.

Масовата процедура в Европа е за сензитивна разлика сред акциза върху цигарите и този върху нагреваемите произведения, като междинната разлика в Европейски Съюз е по-голяма по отношение на настоящата в България, разяснява Петър Ганев.

В Европейски Съюз бездимни тютюневи произведения се оферират в 22 от 28 страни в Европейски Съюз.

Проучвания в Съединени американски щати сочат


IQOS крие по-малък риск за здравето


Бездимните цигари на Филип Морис са единственият артикул до момента, позволен от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) да кандидатства за тютюнев артикул с понижен здравен риск.

Процедурата тече към този момент повече от 1 година, като единствено преди месец тютюневият колос внесе в FDA резултати от последното си клинично изпитване, в което в границите на 6 месеца бяха следени близо 488 пушачи на цигари и 496 консуматори на IQOS. Компанията изследва дали при потребителите, минали на IQOS, се следят позитивните промени за развиване на болести, причинявани от тютюнопушене, сходни с тези при отвод от тютюнопушене. Резултатите са безапелационни, че след интервал от шест месеца тези индикатори се усъвършенстват при хората, минали на IQOS.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР