България изпрати днес 12 строителни инженери в Албания, за да

...
България изпрати днес 12 строителни инженери в Албания, за да
Коментари Харесай

В помощ на Албания след земетресението: Изпратихме 12 строителни инженери за оценка

България изпрати през днешния ден 12 строителни инженери в Албания, с цел да оказват помощ при оценката на постройките, потърпевши след земетресението. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред краткотрайно изпълняващият длъжността външен министър на Албания Гент Цакай.
 
Двамата разговаряха в Братислава в границите на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) .
 
Екипът инженери дойде в Тирана по молба на албанската страна, отправена от господин Цакай по телефона пред министър Захариева в края на предходната седмица. Веднага след приемането на настояването, вицепремиерът се свърза с  Министерството на районното развиване и благоустройството и с тяхно подпомагане Университетът по архитектура, строителство и геодезия излъчи 12 експерти под управлението на проф. доктор инж. Богомил Петров от Катедра “Строителни материали и изолации ”. В 6 ч. сутринта те отпътуваха от България с техника за установяване на евентуалната здравина на напън на бетона, за сканиране на армировка и за ултразвукова диагностика на бетона, а към 17 ч българско време екипът отпътува от Тирана за Дуръс.

Цакай благодари за незабавния отговор на България на апелите за помощ .
 
„ Реакцията ви е на същински другар, а същинските другари се познават в моменти като този. По приблизителни първични оценка ще са ни нужни близо 700 млн. евро. Над 7000 души са без покрив “, сподели Гент Цакай.
 
Веднага след земетресението държавното управление ни отпусна и 200 000 лв. финансова помощ за Албания от бюджета на Министерство на външните работи .-->
 
По време на срещата с Гент Цакай през днешния ден министър Захариева удостовери поредната поддръжка на България за започването на договаряния с Албания за участие в Европейския съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР