България изпраща година, богата на археологически открития. От днес най-ценните

...
България изпраща година, богата на археологически открития. От днес най-ценните
Коментари Харесай

Съкровищата от Археологическо лято 2018

България изпраща година, богата на археологически открития. От през днешния ден най-ценните находки за 2018 година са изложени в Националния исторически музей. Ценните монети и накитите, открити в глинено гърне при изследвания в Калиакра, бяха измежду най-очакваните експонати от посетителите.

Да откриеш гърне с имане е безконечната фантазия, само че когато съкровището попадне в ръцете на археолозите, споделя история. В края на 14-ти век след нахлуване над Добруджанското деспотство плячката е заровена, a къщата под която се намира - опожарена.

Седем века ще минат до надигането на плочника, когато откраднатото се трансформира в находка. Събрани на едно място монетите на Иван Александър, Иван Срацимир, султан Баязид и венецианските управници демонстрират освен политическата картина на тяхното време, само че дават и отговор за паричното обращение сред страните.
Доц. доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ: Не съм очаквала, че ще открия тъкмо такова богатство, още повече, че от Средновековието доста мъчно се намират такива атрактивни и вкупом събрани предмети, които съставляват елитарния модел на една ера. Вежди Рашидов, ръководител на Комисията по просвета и медии: Парите за археология се усилват и виждате, че резултатите не са закъснели.
Оловният щемпел на византийската императрица Ирина-Йоланда от мраморния град Люица също е измежду забележителните открития. Изложбата с предмети от общо осем археологически обекта може да бъде забелязана доникъде на януари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР