България изпълнява три от четирите икономически критерия за конвергенция, необходими

...
България изпълнява три от четирите икономически критерия за конвергенция, необходими
Коментари Харесай

Доклад на ЕК за България: Не сте готови за еврозоната

България извършва три от четирите стопански критерия за конвергенция, нужни за присъединение към еврозоната. Това се споделя в отчет на Европейската комисия, в който се преглежда готовността на страните членки да се причислят към еврозоната

В отчета е записано, че: единствено Хърватия и Швеция дават отговор на критерия за ценова стабилност; всички страни членки извършват критерия за обществените финанси, като се изключи Румъния, която е единствената страна членка, обект на процедура при несъразмерен дефицит; България и Хърватия са двете страни членки, които извършват критерия за обменния курс, както и че България, Хърватия, Чехия и Швеция извършват критерия за дълготрайните лихвени проценти.

Докладът на Комисията за конвергенцията за 2022 година прави оценка напредъка на седемте страни, които още не са въвели еврото - България, Румъния, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и Швеция.

В отчета се показва, че във всички подложени на оценка страни членки отвън еврозоната с изключение на Хърватия националното законодателство в региона на паричната политика не е изцяло съвместимо със законодателството за Икономическия и паричен съюз и с Устава на Европейската система на централните банки и на ЕЦБ.

" България се стреми да влезе в еврозоната през 2024 година и Европейската комисия ще продължи работата в поддръжка на тези старания ", съобщи еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони. По думите му задачата е постижима, в случай че всички условия бъдат изпълнени.

Хърватия извършва всички критерии и е подготвена да вкара еврото от 1 януари 2023 година

Съветът на Европейския съюз ще вземе окончателното решение за Хърватия през първата половина на юли, откакто въпросът бъде разискван. Европейският парламент и Европейската централна банка също би трябвало да дадат своите отзиви.

Докладът за конвергенцията е основа за взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз по отношение на това дали дадена страна членка извършва изискванията да се причисли към еврозоната.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР