България изпълни още един от ангажиментите си, свързани с присъединяването

България изпълни още един от ангажиментите си, свързани с присъединяването ...

Изпълнихме още един ангажимент по пътя към ERM II.


България изпълни още един от ангажиментите си, свързани с присъединяването ни към валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз, съобщиха от Министерството на финансите.

Страната ни се присъедини към насоките за корпоративно управление на държавните предприятия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Генералният ѝ секретар Анхел Гурия е уведомил финансовия министър Владислав Горанов, че България получава статут на прилагаща насоките държава. Насоките помагат за по-доброто и прозрачно управление на държавните предприятия.

Това е важна стъпка по пътя на България към валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз, подчертават от финансовото министерство. Според Горанов е напълно реалистично страната ни да се присъедини към механизма, известен като "чакалня на еврозоната", до края на април догодина.

Създаването на равни условия за частните и държавните предприятия ще насърчи стабилен и конкурентен бизнес сектор.

Ползотворното сътрудничество с ОИСР в тази област продължава и в момента за изготвяне на подзаконовата нормативна уредба, като впоследствие ОИСР ще окаже и съдействие на Агенцията за публичните предприятия и контрол за повишаване на капацитета й във връзка с възложените й нови функции по отношение на публичните предприятия.
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg