България изпада в политическа криза заради дълбоката държава. Анализ с

...
България изпада в политическа криза заради дълбоката държава. Анализ с
Коментари Харесай

Politico: България изпада в политическа криза заради дълбоката държава

България изпада в политическа рецесия поради дълбоката страна. Анализ с това заглавие разгласява Politico. Автор е Кристиан Оливър. Actualno.com го разгласява без интервенция.
Най-дълбоката институционална рецесия в България от няколко години се разпали от халюцинационен случай във вторник, когато политик-центрист се опита да забие националния трибагреник на чакълен черноморски плаж, само че беше изтласкан от охранители.
В четвъртък комплицираният скандал - който стига до дълбокия въпрос кой в действителност ръководи страната – стигна до върха на властта, а социалистическият президент Румен Радев упрекна държавните прокурори, че са в съюз с мафията, откакто арестуваха двама на неговите помощници
В четвъртък вечерта навалица се събра в централна София, с цел да стачкува, потвърждавайки, че бързо разрастващите се събития разкриват по какъв начин законни ползи дърпат струни вътре в правосъдната система и разголват замъглените линии сред мощни олигарси и сенчестия уред за сигурност на страната.
Радев, някогашен водач на изтребител, отиде при тълпата и похвали протестиращите, че оставят настрани обичайните партийно-политически разделения, с цел да се опълчват на бароните на проведена престъпност в страната и на значимите клечки в политиката.
" Българската мафия реализира невъзможното и сплоти почтени хора против нея ", сподели той пред протестиращите, които носеха транспаранти с лозунги като " Мафията сее единствено гибел. "
„ От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията употребява по най-безмилостния метод като собствен щит и за политическа принуда “, продължи Радев.
Борисов видя сюжет против еврозоната и прелом: Те го изкъпаха, той отива и вика – държа Борисов виновен
На плажа
Тази седмица сагата започва във вторник, когато Христо Иванов, водач на партията за битка с корупцията „ Да България “, пътува с гумена лодка до черноморски плаж в Росенец, с цел да сложи българско знаме.
Жестът - уловен на камера, дружно с последвалата битка – е предначертан да бъде възбуждащ, тъй като частта от брега, където той дебаркира, до момента в който е юридически обществена земя, е база на Ахмед Доган, един от най-противоречивите политици ветерани в страната и някогашен началник, в този момент почетен ръководител, на етническата турска партия в страната.
След като стъпи на плажа Иванов беше бързо прихванат от охратнители с бръснати глави и със слънчеви очила. Иванов даде законни доказателства в полицията, че е на обществена земя, само че служителите на реда не желаят да провокират сътрудниците от службата за сигурност, които Иванов дефинира като „ анонимни господа “. Исканията на Иванов сътрудниците да се разпознават се оказаха безрезултатни.
Иванов ясно осъзнаваше, че навлиза в конфронтационна територия. На Доган към момента се гледа като на топ подмолен мощен брокер в българската политика. Най-важното е, че той е тясно обвързван - посредством своята партия - с най-известния член на Народното събрание в страната, медийният магнат Делян Пеевски.
„ Репортери без граници “ разказва Пеевски като „ олицетворение “ на конфликта сред олигарси и политици и неговото (в последна сметка неуспешно) установяване за началник на шпионска работа на България провокира всеобщи улични митинги през 2013 година
Иванов е някогашен министър на правораздаването, който твърди, че Пеевски е в центъра на " циничен кръг ", завзел правната система на страната, частично употребявайки връзки с някогашната шпионска работа от епохата на комунизма. Намерението му с разходката на на плажа беше да разкрие по какъв начин олигарсите са над закона, изключително при потреблението на апарати за сигурност.
Именно Радев се намеси с отговор на въпроса на Иванов за „ анонимните господа “ и в сряда ги дефинира като сътрудници на НСО, българска държавна работа за защита. Той помоли прокурорите да вземат участие в инспекциите на крайбрежните уреди на Доган и акцентира, че не счита, че Доган и Пеевски имат право на защита на НСО.
Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата (ВИДЕО)
Президент против прокурори
Намесата на Радев наподобява единствено да провокира борба на високо равнище с прокурорите. Искането на президента за следствие на плажа в Росенец, беше несъмнено от глвния прокурор на България Иван Гешев като незаслужаващо да му се обръща внимание.
" За какъв случай в Росенец говорите? ", беше представен да споделя той от български уебсайт за вести. " Прокуратурата няма желание да се забърква в дребни политически игри. "
Той сподели, че не е негова роля да изследва дали забърканите мъже са чиновници на НСО и дефинира случая като провокиран от политически игри преди изборите през идната година.
Арестът от прокуратурата в четвъртък на двама от помощниците на Радев по отношение на това, което българските медии дефинираха като следствия за откриване на държавна загадка и търговия с въздействие, в този момент ескалира нерешеното състояние на невиждано равнище до напрежение.
Кампанийната група " Справедливост за всички " направи връзка сред случая на плажа и арестите.
„ Президентът употребява правни причини, с цел да се опълчи на потреблението на службата за сигурност за отбрана на частни лица и се стреми да обясни статута на морски парк, плаж и пристанище - които са българска територия - и вследствие на това ден по-късно военни прокурори и полиция нахлуват при интервенция в президентството ”, показва неодобрение групата.
Иванов в четвъртък ускори натиска и изиска от премиера Бойко Борисов, който остана безмълвен, Доган и Пеевски да не получават отбрана от сътрудниците на НСО. " Държавата би трябвало да спре да служи на Пеевски и Доган и да има един закон за всички ", сподели той.
Доган и Пеевски не са коментирали ескалиращата рецесия.
Прокуратурата сезира министерства и ДНСК да ревизират градежите в парк " Росенец "
 
* Анализ на Кристиан Оливър за Politico. Превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР