България изостава в изграждането на зарядна инфраструктура за електромобили по

...
България изостава в изграждането на зарядна инфраструктура за електромобили по
Коментари Харесай

По пътищата в България няма достатъчно зарядни станции за електромобили

България изостава в построяването на зарядна инфраструктура за електрически автомобили по главната пътна мрежа. На всеки 100 километра са ситуирани едвам към 2 зарядни станции. Така страната ни се подрежда на 12-ото място измежду 27-те страни членки в Европейски Съюз. Това демонстрира статистиката, показана от Eвpoпeйcĸaтa acoциaция нa пpoизвoдитeлитe нa aвтoмoбили (АСЕА).

И макар че България не е измежду петте най-зле представящи в класацията, то страната ни би трябвало да навакса, с цел да отговори и на все по-голямото търсене на електрически автомобили и на условието на Европейски Съюз, съгласно което до 2025 година би трябвало да бъдат разгърнати зарядни станции на всеки 60 км по главните пътища.

Припомняме, че в последните няколко месеца, статистиката на ACEA показваше, че само в България се следи растеж на покупките на електрически автомобили. В изявление за Economic.bg пък Илия Левков, ръководител на УС на Индустриалния клъстер „ Електромобили “ (ИКЕМ), разяснява, че процедурата по създаване на сходни станции на обекти, като бензиностанции или паркинг, е доста тежка и комплицирана.

Според Европейската асоциация незадоволителната зарядна инфраструктура в Европейски Съюз може да спре напредъка на електромобилността. Друг проблем, който се откроява, е неналичието и на бързозарядни станции на този вид транспортни средства.

Не единствено че има непълен брой електрически точки за зареждане по продължение на пътните мрежи в множеството страни от Европейски Съюз, само че и по-голямата част от тях не се зареждат задоволително бързо “, се показва в известието на ACEA

Шест страни от Европейски Съюз нямат нито една зарядна станция на 100 километра път – това са Литва, Кипър, Гърция, Естония и Полша. 17 страни имат по-малко от пет зарядни станции за зареждане на 100 км път, измежду които е и България.

Само 5 страни имат повече от 10 зарядни станции на всеки 100 км. Сред тях са Холандия (64), Люксембург (58), Германия (26), Португалия (25) и Швеция (12).



Наблюдава се голяма бездна сред страните с най-вече зарядни устройства и тези с минимум. Например в Холандия има едно зарядно устройство на всеки 1.5 км път, до момента в който Полша – която е осем пъти по-голяма – има единствено едно зарядно устройство на всеки 150 км.

Скоростта на зареждане също е главен проблем в целия континент, защото бързите зарядни устройства (с потенциал над 22kW) съставляват дребна част от общия брой. Всъщност единствено една на всеки седем от всички точки за зареждане в Европейски Съюз е бърза. Всички останали имат потенциал от 22kW или по-малко и не зареждат транспортни средства с допустима скорост.

За да се реализиран задачите за въглеродна индиферентност, продажбите на електрически коли ще би трябвало да се усилят доста във всички страни от Европейски Съюз. „ Ако желаеме да убедим жителите в цяла Европа да преминат към електронна подвижност през идващото десетилетие, зареждането на тези коли би трябвало да бъде толкоз елементарно, колкото е зареждането с гориво през днешния ден “, сподели генералният шеф на ACEA, Сигрид де Врис.

Хората не би трябвало да пътуват километри, с цел да намерят зарядно устройство, нито би трябвало да чакат години, с цел да заредят автомобила си. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР