България изнася облекло за 154 държави, основно за Германия, Франция,

...
България изнася облекло за 154 държави, основно за Германия, Франция,
Коментари Харесай

България изнася облекло за 154 държави, съобщи експерт

България изнася облекло за 154 страни, главно за Германия, Франция, Италия. Текстилът се изнася в 141 страни, като водещи са изброените към този момент страни, само че има смяна в съотношението, като очебийно максимален е делът на износа на текстил за Италия. Подобна е картината и при износа на обработени кожи и произведения от такива кожи - с максимален дял на експорта за Италия.

Това заяви Борислава Стоименова, експерт-маркетинг към Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), по време по време на двудневна интернационална конференция " Произвеждаме мода в България ", проведена от БАТОК в партньорство с Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.

Има спад в броя на заетите в сектора за трите последни следващи години - от към 100 000 наети до 80 000, сподели още специалистът. Заетите са най-вече на цялостно работно време. Средната заплата в сектора стабилно е по-висока от минималната, сподели специалистът.

Борислава Стоименова подсети, че това е един от най-старите браншове в страната, като компаниите следват положителните обичаи, само че и внедряват нововъведения, работейки за най-големите международни марки. Приоритет за сектора е устойчивостта. 

Секторът е с експортна ориентировка, като към 90 на 100 от производството му е за експорт. До коронавирус рецесията на бранша се падат към 11 на 100 от експорта на страната. Натрупването на няколко рецесии се е отразило отрицателно и върху този отрасъл, само че спадът не е толкоз осезателен, като след понижението през 2020 година картината се усъвършенства, уточни специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР