България избира новите си представители в Европейския парламент. В рамките

...
България избира новите си представители в Европейския парламент. В рамките
Коментари Харесай

6 355 633 българи имат право на глас на изборите

България избира новите си представители в Европейския парламент. В рамките на 4 дни 427 милиона европейци дават гласа си за 751 депутати, които да ги предстявляват в Брюксел. Очаква се изборите да бъдат повратни и да провокират преразпределение на политическите сили в Европа, като да се отвори място на нови политически обединения.

Как наподобяват цифрите у нас - 317 кандидат-депутати в борба за 17 български места в Европейския парламент.

13 партии и 8 обединения записаха листите си. В изборите вземат участие и 6 самостоятелни претенденти.

Общият брой на хората, които имат право на глас в България е 6 355 633-ма души, само че би трябвало да се регистрира фактът, че този вид избори всекидневно са с ниска изборна интензивност.

Какво е новото на тези избори?

Може би най-важната разлика е това, че към този момент ще можем да даваме гласа си електронно, посредством машинно гласоподаване. Другият нов детайл е подбуден от това, че денят на вота съответства с три почивни дни, освен това на прага на дейния сезон за пътувания. Заради многото българи, които са избрали Гърция за къса ваканция- в региона на Халкидики отварят две секции. В чужбина са открити общо 191 секции. От външно министерство настояват, че всички те са подготвени за гласуването.

Всички тъжби и сигнали за нарушавания ще идват и ще се обработват в Централната изборна комисия. Във вчерашния ден за размисъл единствените сигнали за нарушавания, които са постъпили в ЦИК са били за непозволени изявления в онлайн медии.

Вижте по какъв начин стартира изборния ден в част от градовете в страната:

Бургас

Изборният ден в Бургас стартира в 7.00 часа. В Област Бургас имат право да гласоподават общо 357 735 гласоподаватели. Те са разпределени в 724 изборни секцции. 722 от тях са стационарни. 17 секции са ситуирани в лечебни заведения и в домове за остарели хора, както и 3 преносими секции. Не се чакат проблеми с машинното гласоподаване. Членовете на СИК през вчерашния ден са минали особено образование.

Кърджали

За разлика от предишните избори, когато право на глас в региона имаха над 250 000 души. Този път право на глас в описите имат 150 00 души. Разликата от над 100 000 се дължи на правилото на уседналост, т.е. тези, които не са живели в България или в друга страна от Европейски Съюз през последните месеци нямат право да гласоподават. Изборният ден стартира обикновено, всички 15 секции отвориха в точния момент.

Пловдив

В Европейската столица на културата има ситуирани 477 изборни секции. По последна информация всички те са отворили порти на време тази заран. В 149 от тях ще може да се гласоподава машинно. Разкрити са 11 секции в огромните лечебни заведения, по 1 секция има в пандиза и в следствения арест. За пръв път на тези Европейски избори ще мога да гласоподават 7 180 гласоподаватели, някои от тях са навършили пълноправие.  

В Европейската столица на културата право на глас през днешния ден имат над 300 000 пловдивчани. Всеки гласоподава с вярата за смяна.

„ Пловдив постоянно е имал висока просвета. Нуждаем се от подобаващи здания за тази просвета. Това, което в цяла Европа, когато отидем да концертираме и получаваме като актьори това наслаждение да излезеш на сцената в една съвременна постройка. Да се усещат комфортно хората в залите. Пловдив от десетилетие страда от липса на такива културни здания ”, разяснява Костадин Бураджиев.

Други ще гласоподават с фантазията за по-високи заплати и непознати вложения. „ Повече работни места, повече работа за младите. Да се почувства, че хората в действителност са материално по-добре и неработят единствено за изхранването си ”, сподели Мария Стефанова.

Според гласоподавателите, новите евродепутати би трябвало да бъдат: „ Млади, красиви, умни и напористи ”, показва Теодора Златарева. „ А не да изпускат, единият - влака, а другият - самолета, както беше при Макрон историята ”, показва Васил Иванов.

За 18-годишната Христина, която през днешния ден има бал, европейските избори са значими, тъй като ще гласоподава за първи път в живота си. „ Искам заплатите да се трансформират. Да има по-добър живот за хората, за пенсионерите, както и за нас, да не бягат хората в чужбина, а да си стоят в родната страна ”, споделя Христина Джевезова.

В Столипиново, където на избори постоянно ври и кипи, политическите пристрастености са отстъпили пред обилните тържества за абитуриентските балове.

Какъв ще бъде европейският избор на Европейската столица на културата, следва да разберем. 

Видин

Близо 89 000 видинчани ще би трябвало да отидат до урните през днешния ден. Те са разпределени в 259 изборни секции. В 45 от тях ще се гласоподава машинно. Активността в града при предходните евроизбори през 2014 години е била близо 35%.

Халкидики

Денят на вота съответства с три почивни дни, освен това - на прага на дейния сезон за пътувания. Заради многото българи, които избират Гърция в такива моменти, в региона на Халкидики ще бъдат отворени две секции.

По информация на NOVA към 50 000 българи се намират в Гърция и евентуално се чудят дали да гласоподават тук или в България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР