България, Италия и Гърция са трите държави, които с най-голяма

...
България, Италия и Гърция са трите държави, които с най-голяма
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев с разтърсващ анализ: България ще е сред най-ощетените от плана на Зеехофер за връщането на мигранти!

България, Италия и Гърция са трите страни, които с най-голяма мощ ще усетят следствията от приемането на съглашение за връщане на мигрантите от границите на Германия, препоръчано от немския вътрешен министър Хорст Зеехофер. Това сподели Милен Керемедчиев, някогашен заместник-министър на външните работи, в предаването „ Бизнес старт “ с водеща Живка Попатанасова.

Събеседникът посочи три съществени довода, с цел да обоснове изказванието си:

Ако в действителност се реализира това съглашение и мигрантите се върнат в точката на първичната си регистрация, значи, че България, Италия и Гърция ще би трябвало да одобряват всички тези мигранти, които в началото са се записали и влезнали през граничните пунктове. Това значи, че ще се усили броя на мигрантите, върнати от Германия в България. /.../ Вторият аргумент, който имам, е, че това ще увеличи незаконния приток на мигранти. Защото незаконните мигранти ще се стараят първа точка на регистрация да им бъде Германия, с цел да не могат да ги върнат другаде. Това значи, че незаконната миграция, каналджийството ще се засилят, защото мигрантите ще пробват всички вероятни способи да стигнат до Германия. Не на последно място това съглашение заплашва и Шенген “.

Той продължи:

Най-големи пострадали от тези съглашения, които желае да подписва Германия, ще бъдат България, Гърция и Италия. Дали Австрия, Чехия, Полша, Швеция, Дания подпишат такива съглашения няма значение. Първите пунктове, където ще се записват тези мигранти, ще са в тези три страни. Така че до каква степен ние ще се съгласим да подпишем е първата тематика и второ до какъв брой имаме административен потенциал мигрантите да бъдат одобрявани “.

Керемедчиев добави, че би трябвало да има и финансови параметри, в случай че се стигне до съглашение, тъй като това са спомагателни разноски за приемащите страни.

Важна за България колкото и европредседателството е и идната тази седмица среща на Върха 16+1 в София.

Защото страната ни има опция да сложи на масата на китайските вложители районни инфраструктурни планове, защото сама по себе си страната ни не е във фокуса на Китай. /.../ Имаме късмет да получим финансиране и да затвърдим своята позиция, че подкрепяме интеграцията на Западните Балкани “.

" В момента най-големите китайски вложения са в Западна Европа, а Англия е най-големия рецепиент на китайски вложения. От източноевропейсктие страни членки на Европейския съюз най-големи вложения има в Унгария - 2 милиарда $, а България е на опашката в Европейски Съюз по директни вложения. Така че има дисбаланс сега, а въпреки това вие сте права, че все по-агресивната политика на Съединени американски щати ще продължи да се усилва. Ако в действителност се вкарат мита върху колите, а президентът Тръмп извършва всички закани, Европейски Съюз няма доста шансове за развиване. Нови сътрудници, както беше Иран и опитът за възстановяване на комерсиалния продан, Китай, дори и Русия - ще бъдат едни от опциите за контраст на американския напън ", сподели още Керемедчиев.

Фактът, че цели 27% от Брутният вътрешен продукт на еврозоната са генерирани от износа на артикули и услуги по думите му значи, че Европейски Съюз е повече експортно насочена стопанска система, до момента в който едвам 12% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е генериран от износа.

Източник: bloombergtv.bg
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР