България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20,

...
България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20,
Коментари Харесай

Словакия ни отказала двигатели за МиГ-29, за да ги даде на Украйна

България желала от Словакия да даде мотори за изтребители МиГ-20, само че оттова са дали отговор, че МиГ-29 с аварийните елементи са планувани за Украйна.

Това заяви в Народното събрание служебният министър на защитата Димитър Стоянов в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров какъв е резултатът от водените диалози с Полша за даване на ремонтирани мотори за МиГ-29, какъв брой мотора следва да бъдат ремонтирани, какъв брой закупени и в какъв период те ще бъдат усвоени от българските Военновъздушни сили (ВВС).

Стоянов разгласи, че в началото на август МО е изпратило питане за закупуване или ремонт на шест броя мотори (изделие 88) за МиГ-29 до Полша. И, че са извършени диалози и с министъра на защитата на Словакия, който точно е дал отговор, че самолетите се пазят за Украйна.

Според отговора на служебния министър в Народното събрание закупуването на два мотора от Полша и ремонт на шест други не подсигуряват дълготрайната употреба на МиГ-29, а задачата е обезпечаване на подготовката на летателния състав на задоволително равнище да края на 2023 година

" В резултат от извършените срещи Полша пое ангажимент за осъществяването на ремонт на шест мотора ", сподели Стоянов и добави, че полското министерство на защитата е решило да смъкна от употреба един МиГ-29 и двата му двигателя да бъдат готови за продажба на България. Според него всеки от двигателите има остатъчен запас над 200 часа.

" Работи се интензивно по доставката на двата мотора. В МО е получена информация, че Полша ще предложи оферта и план на контракт през идната седмица - сподели още Стоянов. - По отношение на ремонта на шестте мотора, който се чака да завърши до края на тази година - те са благосъстоятелност на Полша, министерството е подготвило и изпратило план на междуправителствен контракт. Сключването на такова съглашение най-вероятно ще отнеме малко повече време, тъй като е належащо да се подпише и да се бъде утвърдено от Народното събрание. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР