България иска шофьорите, превозващи стоки, да имат възможност да прекарват

...
България иска шофьорите, превозващи стоки, да имат възможност да прекарват
Коментари Харесай

Бареков пак позна. Джамбазки и ГЕРБ искат тираджиите да спят по кабините насред катастрофата с корона вируса и против елементарната хигиена

България желае водачите, пренасящи артикули, да имат опция да прекарват постоянните си седмични почивки в кабините на ръководените от тях камиони.

Такава молба е отправила страната ни до Еврокомисията, оповестиха особено за Клуб Z източници от Брюксел.

Това е част от настояването за продължение на дерогациите от Регламент 561 от 2006 година на Европейска комисия. Той планува хармонизирането на някои разпореждания от общественото законодателство, свързани с автомобилния превоз. Срокът на дерогациите бе от 19 март до 13 април. Сега България желае тези ограничения у нас да продължат до 31 май.

Горепосоченото изключение е по член 8 (8) от Регламент 561. Той разрешава в кабината да бъдат прекарвани дневните и понижените седмични почивки. Условието е транспортното средство да разполага с подобаващи условия за спане за всеки лидер и да е неподвижно. Това изискване ще важи и в този момент.

Освен нововъведената дерогация България моли да бъде удължен срокът и на трите, въведени от нейните управляващи през март.

Те са следните:

• Максималните часове за шофиране дневно станаха 11 вместо 9;

• Редовният седмичен интервал на отмора е понижен от 45 на 24 часа, освен това без компенсация;

• Минималните дневни почивки са сменени с 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половина.

Причина за подаването на молбата е изключителната обстановка поради епидемията от ковид. Заради нея някои страни от Европейски Съюз вкараха надзор по вътрешните граници на Съюза. Еврокомисията сътвори „ зелени “ коридори, по които бързо да минават товари със артикули и медикаменти. В резултат на това решение стана ясно, че ще има дерогации от разпоредбите на времето за шофиране и почивки за водачите на камиони.

През предходната седмица от Еврокомисията намекнаха, че ще отговорят позитивно на новите молби, както направиха и през март.

Това, което би трябвало да се знае, е, че дерогациите важат единствено на територията на страната, която е подала молба за тях.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР