България иска отварянето на още ГКПП-та с Гърция. Вицепремиерът и

...
България иска отварянето на още ГКПП-та с Гърция. Вицепремиерът и
Коментари Харесай

България иска отварянето на още ГКПП-та с Гърция

България желае отварянето на още ГКПП-та с Гърция. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева сложи през днешния ден в Атина въпроса за работата на Граничен контролно-пропусквателен пункт на срещите си с външния министър Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис.

Тя акцентира, че не е допустимо единствено един граничен пункт сега да обслужва целия поток от пасажери към Гърция през общата ни граница и това мощно затруднява жителите. Захариева увери, че България е сигурна и безвредна дестинация за гръцките туристи и ги предложения да посетят страната ни.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и тематиката за по-бързото създаване от гръцка страна на граничния пункт " Рудозем-Ксанти ". Той ще усъвършенства освен трафика, само че и ще способства за икономическото развиване на районите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри разискаха целия набор на двустранните връзки в границите на стратегическото партньорство , в това число строителството на газовия интерконектор, и ги дефинираха като отлични. Договорено бе стопански екипи да работят дружно за привличане на високотехнологични вложения в района, и по-специално в автомобилостроенето.

Гърция е измежду най-важните търговски сътрудници на България. През 2019 година двустранният стокообмен с Гърция възлиза на 3,5 милиарда евро , като бележи 8,3% растеж. Износът ни към Гърция се е нараснал с 6,5% и е в размер на 2 милиарда евро. Вносът се е нараснал с 10,7% и е в размер на 1,5 милиарда евро. Салдото е позитивно (461 млн. евро).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР