България иска да получи ресор Земеделие“ в бъдещата Европейска комисия,

...
България иска да получи ресор Земеделие“ в бъдещата Европейска комисия,
Коментари Харесай

Politico: България иска ключовия ресор Земеделие в новата ЕК

България желае да получи сектор „ Земеделие “ в бъдещата Европейска комисия, се споделя в публикация на Politico. Той би трябвало да бъде поверен на Мария Габриел, която сега е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество.
„ Имаме интерес от портфейла земеделие “. Това е декларирал български представител пред изданието.
Дипломатът е декларирал още, че не може да удостовери сигурно, че страната ни ще го получи, само че въпросът се разисква от българския министър председател Бойко Борисов и идващия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, осведоми БГНЕС.
Земеделието е основен сектор, той разполага с едни от най-големите средства за систематизиране и постоянно земеделските въпроси са предизвиквали люти разногласия в границите на общността.
В момента еврокомисарят по земеделие е от Ирландия. Това е Фил Хоган, който е номиниран от Дъблин и за новия състав на комисията. По неофициална информация „ Зеленият остров “ желае да получи портфейл „ Търговия “ или да резервира настоящия си пост.
Репортер на БГНЕС напомня, че предишния месец Мария Габриел беше утвърдена от Министерски съвет за формален претендент на нашата страна за идната комисия.
Преди нея представител на страната ни беше Кристалина Георгиева, която по време на първия кабинет „ Борисов “ отговаряше за реакцията при рецесии от 2009 до 2014 година, а по-късно за виновния сектор „ Бюджет и човешки запаси “ /2014-2016 г./. Сега тя е претендент на Европейски Съюз за значимия пост на шеф на Международния валутен фонд. Заради нея фондът даже промени изискването си, съгласно което бъдещият шеф не може да бъде на 65-годишна възраст при избирането си.
Първият български еврокомисар беше Меглена Кунева /2007-2009 г./, която в комисията „ Барозу “ се занимаваше със отбраната на потребителите. България имаше и един несполучлив опит за лъчение на еврокомисар. Това беше кандидатурата на външния министър Румяна Желева, която се бореше за поста, който по-късно беше ангажиран от Георгиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР