България Инциденти с тротинетки, кога ще има правила у нас

...
България Инциденти с тротинетки, кога ще има правила у нас
Коментари Харесай

Инциденти с тротинетки, кога ще има правила у нас

България Инциденти с тротинетки, по кое време ще има правила у нас След стотиците произшествия, довели до гибелта на няколко души, Франция вкара строги правила 29 октомври 2019, 11:04  Инциденти с тротинетки, по кое време ще има правила у нас
Инциденти с тротинетки, по кое време ще има правила у нас
 Кои са определените кметове, къде досегашните завоюваха
Кои са определените кметове, къде досегашните завоюваха
 Политолози разясняват кой е с най-хубави шансове за втория тур
Политолози разясняват кой е с най-хубави шансове за втория тур
 Студен фронт доближава България, ниски температури
Студен фронт доближава България, ниски температури
 Натровени деца, едно умря, друго се бори за живота си
Натровени деца, едно умря, друго се бори за живота си
 Последните резултати от София, Пловдив и Варна
Последните резултати от София, Пловдив и Варна
 Рила в пламъци, 180 души и хеликоптери против пожара
Рила в пламъци, 180 души и хеликоптери против пожара
 Разкриха съветски посланик - разузнавач в България
Разкриха съветски посланик - разузнавач в България

ови правила за придвижване по улиците с електрически тротинетки плануват готвени от Министерство на вътрешните работи законодателни промени. Очаква се измененията да бъдат обсъждани в Народното събрание.

Какво гласят те

Водачите на електрически тротинетки и скутери би трябвало да носят каска и светлоотразителни детайли. Управляващите електрически скутери и тротинетки ще бъдат задължени да се движат единствено по построените велоалеи, а при неналичието им би трябвало да се движат най-близо до дясната граница на платното за придвижване.

"Сред заложените ограничавания са тези за скоростта, с която може да се ръководят този вид транспортни средства. Предложението е оптималната такава да бъде 25 км/ч ", добави в ефира на "Здравей, България " по NOVA Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Мъж с тротинетка се заби в кола

Очаква се да бъде неразрешено карането на тротинетки по пътища с позволена скорост над 50 км/ч. Управляващите ги би трябвало да бъдат на възраст над 16 години. По велоалеите и в парковете тротинетки ще могат да карат и младежи над 14 години.

"Идеята е те да могат да се движат по велоалеи, а когато няма такива – в дясната част на пътното платно ", сподели още Тодоров.

При открити нарушавания

"За нарушаване на разпоредбите за потребление на пътното платно водачите се глобяват с санкция от 20 до 150 лв.. Когато вследствие на нарушаването е основана непосредствена заплаха за придвижването, санкция от 20 лв., в останалите случаи на погрешно разположение на пътното транспортно средство на пътното платно ", изясни в края на септември министърът на вътрешните работи Младен Маринов, представен от БНР.

Каска и шофьорска брошура, в случай че караш тротинетка

Как работят във Франция

Преди няколко дни стана ясно, че Франция вкарва нови правила за електрическите тротинетки. Причината са стотиците произшествия, довели до гибелта на няколко души с този нов тип транспортни средства.

От събота водачите би трябвало да имат навършени минимум 12 години, с цел да ръководят електрическа тротинетка, и нямат право да я карат на тротоара. Скоростта ще бъде лимитирана от идната година.

Електрическите тротинетки, някои от които могат да развиват скорост от над 50 километра в час, набират все по-голяма известност, предвид на обстоятелството, че са природосъобразни и не създават нездравословни излъчвания.

Други ограничения, планувани от френските управляващи, включват:

- Карането на тротинетки по тротоара ще бъде неразрешено, с изключение на, в специфични зони, където ще могат да бъдат бутани от водачите;

- На лидер ще се поставя единствено по една тротинетка, а използването на мобилен телефон ще е неразрешена, до момента в който се кара транспортното средство;

- Водачите няма да имат право да се движат в насрещното придвижване и ще би трябвало да употребяват велоалеите, където това е възможно;

- Водачите нямат право да употребяват слушалки или хендсфрий до момента в който ръководят тротинетката;

- От юли 2020 година скоростта на тротинетките се лимитира до 25 километра в час;

- Водачите, които се движат по високоскоростни пътища, би трябвало да носят каска и светлоотразително облекло;

- Движението на електрически тротинетки по черни пътища се не разрешава изцяло.

Всяко нарушаване на тези правила ще се санкционира с санкция от 135 евро, а превишаването на скоростта носи санкция от 1500 евро. Проблемът с изоставени тротинетки в парковете и по улиците на Париж се трансформира в сериозен проблем. Причината – никой не се преценява със възбраната, макар че е планувана санкция от 35 евро за всяко безстопанствено транспортно средство.

Още по тематиката вижте и във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР