България има за първи път Световна шампионка по модерен петобой.

...
България има за първи път Световна шампионка по модерен петобой.
Коментари Харесай

Българка триумфира със световна титла в модерния петобой

България има за първи път Световна шампионка по съвременен петобой. Светла Згурова смаза конкуренцията на шампионата за девойки до 17 години в София.

Талантливата ни състезателка започва от първата позиция във финала, а след нея останалите 35 атлетки, които доближиха до последната фаза за систематизиране на медалите.

Бурно подкрепяна от цялостните трибуни на стадиона в Националната спортна академия, Светла се забави на първата пукотевица и излезе 5-та, само че с доста мощно тичане пристигна като водач на втората пукотевица и излезе 2-ра. Върховата спортна форма на Згурова в бягането и оказа помощ отново да си върне водещата позиция и с доста точни пет изстрела напусна стрелбището на лидерската позиция.

Безапелационно показване приключи в последните 800 метра тичане. Згурова финишира като Световна шампионка за първи път в историята на българския съвременен петобой.

Веднага след триумфа тя показа следното:
"Много, доста благодаря на публиката за горещата поддръжка. Дадоха ми в допълнение сили и сила в последните 800 метра. Щастлива съм, аз станах Световен първенец! Знаех, че ще бъде пъклен мъчно, само че през целия ден си повтарях, че би трябвало да съумея и го направих ".

Треньорът на националния тим по съвременен петобой Владимир Кузманов беше повече от разчувствуван:

"Мислех, че иска ми се пръсне сърцето от напрежение, само че и този път устоях. Тръгването от първа позиция и задатъка от две секунди пред втората състезателка беше психическо натоварване и това се отрази на първата й пукотевица, която продължи цели 25 секунди. Забави се, само че по-късно се стегна и всичко си пристигна на мястото. Беше чудесно готова за това съревнование. Голям триумф, в действителност. Невероятно достижение от нейна страна пред родна аудитория ".

Другата ни представителка във финала Виктория Стойнова се класира 27-ма от всички приключили 36 състезателки./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР