България има стратегическо партньорство със САЩ, посочи пред журналисти досегашният

...
България има стратегическо партньорство със САЩ, посочи пред журналисти досегашният
Коментари Харесай

Георги Панайотов: САЩ е най-силният съюзник в НАТО

България има стратегическо партньорство със Съединени американски щати, уточни пред публицисти досегашният министър на защитата Георги Панайотов, който е номиниран за дипломат там.

В отговор на въпрос той подсети, че става въпрос за процедура, която стартира с решение на Министерския съвет, след което се желае агреман - единодушието на приемащата страна за това обещано лице да стане дипломат на България. След това се издава декрет на президента и тогава към този момент назначението на посланика е в действие. Тоест - аз съм номиниран за дипломат на България в Съединени американски щати, само че към момента не съм подобен, сподели Георги Панайотов след церемонията, на която съобщи поста на новия министър на защитата Стефан Янев.

На въпрос дали дипломатическият му опит е изиграл роля при решението за номинирането му, Панайотов сподели, че идва от Министерство на външните работи, където е протекла цялата му професионална кариера. Седемте месеца в МО ми дадоха доста, само че цялата ми кариера е обвързвана с Министерство на външните работи, по-точно с политиката за сигурност, уточни Панайотов.

Той означи, че България има стратегическо партньорство със Съединени американски щати, които са най-силният съдружник в НАТО, с неповторими военни качества. Имаме и пътна карта за съдействие в региона на защитата. Имаме към този момент купени изтребители от Съединени американски щати и се възнамеряват още осем за ескадрила, а доста български офицери са обучавани в Съединени американски щати. Панайотов подсети и за огромната българска общественост в Съединени американски щати.

Подготовката на водачите ни, които се образоват в Съединени американски щати за изтребителите F-16, върви безпрепятствено и обикновено. Още една група е отпътувала да се образова, в разнообразни военновъздушни бази са. Първият независим полет на български водач на F-16 към този момент беше осъществен, напомни Панайотов.

Потенциалът не е употребен, счита Георги Панайотов, запитан за провокации по отношение на упования посланически пост. В последните няколко години доверието сред двете ни страни мощно пострада и то би трябвало да бъде заздравено и затвърдено, уточни Панайотов, който дефинира като най-голямото си предизвикателство да възвърне доверието, изгубено през последните няколко години, със Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР