България има срок от десет седмици да предостави изисканата от

...
България има срок от десет седмици да предостави изисканата от
Коментари Харесай

EK започва процедура срещу България заради минивецовете

България има период от 10 седмици да даде изисканата от Европейска комисия информация по тематиката. Още по тематиката
Министерство на околната среда и водите анулира позволение за създаване на дребен Водноелектрическа централа

Основните претекстове са спорни данни за точните координати на централата
6 мар 2017
Големият енергиен завой на Европейски Съюз

Брюксел ще подтиква възобновимата сила за сметка на въглищата
1 дек 2016
Екоминистерството ревизира всички дребни Водноелектрическа централа в страната
от Дневник,1 сеп 2016
Как бизнесът може да се свърже с природата

Залесяване в парк " Българка ", преодоляване на замърсяването във Врачанския Балкан и създаване на екопътеки са измежду първите планове в България, които подтикват частни компании да влагат в качеството на околната среда
4 авг 2015 Европейската комисия е почнала пилотна процедура поради нарушавания при дребни водноелектрически централи (ВЕЦ) по българските реки. Това осведомят от комисията в публично свое писмо до един от жалбоподателите – природозащитната организация " WWF България ", която е предоставила писмото на " Дневник ". Комисията е взела решение за започване на пилотна процедура за събиране на информация по проблема от страната членка, осведоми в писмото си Брюксел.

България има период от 10 седмици да даде изисканата информация на Брюксел, след което отговорите на българска страна ще бъдат оценени в границите на още 10 седмици. В случай че предоставените данни са неудовлетворителни, комисията може да открие наказателна процедура против страната ни.

Процедурата е задействана в резултат на две обособени тъжби, които са обединени от комисията, прецизират от WWF. Първата е импортирана от рибарски клуб " Балканка ", Българско сдружение за отбрана на птиците, Българско каяк общество, а втората – от " WWF България ", Сдружение за дива природа " Балкани " и рибарско съдружие " Балканка " – Благоевград.

Според жалбоподателите неналичието на съответен надзор върху Водноелектрическа централа нарушава три евродирективи – за стратегическата екологична оценка, за хабитатите, както и рамковата инструкция за водите. Нарушенията са свързани с режима на издаване на разрешителни в несъгласие с проектите за ръководство на речните басейни и екологичните оценки към тях, с неналичието на надзор от страна на страната и с обстоятелството, че не се прави оценка кумулативният резултат – всяка централа се прави оценка сама за себе си, без да се регистрира резултатът, който централите по една река оказват дружно върху екосистемата.

Примерите, залегнали в основата на жалбите им, са събрани посредством платформата dams.reki.bg, с която се снима и разказва резултатът върху околната среда от съществуващите водноелектрически централи. В нея всеки може да изпрати снимков и видеоматериал, който след преценка се разгласява.

" WWF България " има вяра, че възобновимите енергоизточници би трябвало да бъдат развивани и употребени. Тяхното създаване и експлоатиране обаче не трябва да става за сметка на биологичното многообразие или да поврежда природата. Нуждата ни от чиста сила не трябва да бъде противопоставяна на опазването на природата ", показват от природозащитната организация в известие до медиите.Жалба поради енергийни дотации

Адвокатската организация за отбрана на околната среда ClientEarth, която е основана в Лондон, e подала тъжба против България в Европейската комисия поради непозволено отпусната държавна помощ в размер на 1.3 милиарда евро на централи, с цел да създават високоефективна сила, заяви Reuters. Според организацията броят на централите, получили помощта от 2007 година до 2016 година, е 50, като 300 млн. евро от сумата е отпусната за такива, които употребяват като главно гориво въглища.

На практиката условието за изкупуване на високоефективната сила, създадена по смесен метод, е залегнало в законодателството в резултат на условията на Европейска комисия за стимулиране на тоз вид произвеждане. В момента то се ползва за малко над 30 сдружения, измежду които топлофикации, оранжерии и фабричен централи.

Това е вторият иск на ClientEarth против България, като първият, който беше заведен през април, беше поради потреблението на безвъзмездни квоти за нездравословни излъчвания на част от централите, свързани с Христо Ковачки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР