България има репутация на изключителна страна в технологично отношение –

...
България има репутация на изключителна страна в технологично отношение –
Коментари Харесай

Създателят на Siri:България има изключителна репутация в областта на технологиите

България има известност на изключителна страна в софтуерно отношение – в науката, физиката, софтуера. Това сподели Нормант Уинарски, основателят на изкуствения разсъдък Siri, внедрен в устройствата на Apple, в ефира на bTV тази заран. „ Хората, които работят в областта на технологиите, имат страховит късмет да ги употребяват за положителното на човечеството. Ако не го извършите вие, други ще ви изпреварят ”, разяснява още той.

Популярното AI приложение стартира да действа на 4 октомври 2011 година По това време Apple купува изобретението на Уинарски и стартира да го внедрява в своите устройства. Siri е едно от първите приложения с изкуствен интелект, влезнали в всеобща приложимост.

„ Умните ” гласови асистенти получават все по-голяма известност и фирмите са се нагърбили със задачата да усъвършенстват техните благоприятни условия. Все още те се употребяват най-вече за информации – на прогнозата за времето или имейла. Не е толкоз надалеч моментът обаче, когато изкуственият разсъдък ще развие повече обществени умения. Когато човек тръгне на посетители на свои другари, гласовият помощник ще може да му дава повече фактология, която той може да е не запомнил.

Уинарски счита, че изкуственият разсъдък ще донесе доста изгоди на човечеството, изключително в в области като медицината. Той обаче крие и рискове. „ Изкуственият разсъдък кара хората да гледат повече екраните, в сравнение с да контактуват между тях. Вярно е, че всяка технология има и положителни, и неприятни страни – хората гледат телевизия вместо да си приказват или да излизат дружно, карат коли, вместо да си поддържат връзка със съседите, само че както ножът може да нарани, по този начин може да лекува в хирургията ”, разяснява ученият.

Според него към този момент сме в нова фаза на софтуерна гражданска война. „ Просто нямаш избор – или свикваш и започваш да използваш новите благоприятни условия, или изоставаш. Няма трета алтернатива ”, безапелационен е Уинарски, съгласно който роботите скоро ще станат нещо като най-хубави другари на хората – техни асистенти и домашни помощници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР