България има проблеми с физическото насилие над задържани и обвинени

...
България има проблеми с физическото насилие над задържани и обвинени
Коментари Харесай

САЩ: Българското правораздаване остава корумпирано, неефективно и безотчетно


България има проблеми с физическото принуждение над арестувани и упрекнати от властите; в пандизите и арестите изискванията са тежки; в правораздаването има корупция, неефективност и безотговорност; мигрантите и търсещите леговище са третирани неправилно; във всички равнища на ръководството има корупция, а против етнически малцинства се ползва принуждение. Властите подхващат ограничения да проверяват и санкционират направилите нарушавания на човешките права, само че държавните дейности са незадоволителни и безнаказаността на причинителите е проблем.

Така в резюме Държавният департамент на Съединени американски щати разказва ситуацията с правата на индивида в България през 2018 година. Докладът бе публикуван предходната седмица и обгръща необятен набор от проблеми - от правото за свободно изповядване на религиозни убеждения до дискриминирането на работното място, написа „ Дневник “.

В частта за пандизите и местата за задържане се акцентира, че множеството от тях са от началото на ХХ век и въпреки да има доста случаи на възобновяване, не престават да съществуват места с безусловно неприемливи условия като център в Сливен и секция за чужденци в пандиза в София. Санитарните условия на множеството места са несъответстващи, същото важи и за цялостните с дървеници килии и медицинските пространства. Лишените от независимост са обект на нелегално принуждение от личния състав, което остава нерегистрирано и най-вече ненаказано (отхвърляни са най-малко половината от недоволствата и са взети ограничения за 12% от тях), местата са пренаселени и в пандизите има корупция. Омбудсманът е записал случаи, в които арестувани са оставяни 24 часа без храна.

В отчета е и казусът с арестуването на кмета на столичния регион "Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, като се отбелязва, че те са били държани над 4 часа в белезници на улицата, което официално не наподобява да е нарушаване на закона, само че е подложено на критика като прекомерно сурово държание спрямо други сходни случаи.

Непрекъснат проблем продължава да бъдат корупцията и неефективността на българското правосъдие, както и това, че неговите институции остават безотчетни за дейностите си. Общественото доверие към правораздавателната система е ниско, тъй като хората считат, че магистратите са податливи на политически напън и не ползват закона еднообразно по отношение на всички, написа още в отчета. Според правозащитни организации стандартите за осъществяване на обективен развой, разказани в закона, са ниски и това основава благоприятни условия да се нарушават процедурните права на обвинени и на техните бранители.

Антикорупционните закони не се ползват дейно от управляващите и на всички равнища има взимане на подкупи, спор на ползи, комплицирани схеми за корист с обществени средства, нарушение на публичните поръчки и търговия с въздействие. Отбелязва се основаването на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и рецензиите, че по този начин още една институция получава права да подслушва и се основава повече администрация, а не средства за действителна битка с корупцията. Посочват се и обвинявания от гражданския бранш, че доста е стеснен достъпът до административно правосъдие и надзор върху законността на дейностите на обществената администрация с решението да бъдат нараснали правосъдни такси 14 пъти за жители и 70 пъти за организации.

По конституция и закон е неразрешено случайното подслушване и следене на персоналните връзки, само че парламентарна комисия откри, че полиция, прокуратура и Национална агенция за приходите нелегално са имали достъп до данни за трафик на електронни известия. ДАНС непрестанно отхвърля да даде достъп до документите си за подслушване и се меси в надзорните функционалности на самостоятелния държавен орган Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС).

Макар да няма държавни ограничавания върху достъпа до интернет и цензуриране на онлайн наличие, в отчета на Държавния департамент категорично се показват случаите, в които при визитата на съветския патриарх Кирил няколко души бяха разпитвани от Министерство на вътрешните работи за сериозни към визитата отзиви, изказани в обществени мрежи. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев разяснява, че полицията ще продължи да разпитва тези, чието държание в обществените мрежи се счита за заплашително, и на процедура призна, че това е рутинна процедура на силите за сигурност в България.

Множество български и интернационалните правозащитни организации работят без ограничавания от управляващите, само че те регистрират също, че не срещат подготвеност за съдействие от локални и национални органи. Някои партии, цивилен придвижвания и медии приканват да бъдат закрити избрани Неправителствени организации, тъй като получавали средства от задгранични донори. От 2014 година насам са се нараснали 23 пъти случаите на агитация против демокрацията, опетняване на гражданския бранш и митинги, както и на правозащитни организации.

Медии все по-често нападат правозащитни деятели, юристи и публицисти и съзнателно отразяват известията на такива организация мощно деформирани, с цел да ги показват като национални предатели, предубедени и антибългарски.

Комисията за отбрана от дискриминация е подложена на критика от неправителствени организации, че се занимава със случаи, които не са за действителна дискриминация, до момента в който подминава доста съществени случаи. Примерът е по какъв начин е било постановено, че Министерство на вътрешните работи дискриминира служителите на реда, като не им сменя 3 години униформите, само че въобще не се занимава с това, че в медиите непрестанно се акцентира етническият генезис на обвинен като форма на подстрекаване.

"Атака ", Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ са посочени като партиите, които непрестанно употребяват антиромски, антитурски и антисемитски лозунги и изразителност. Правителството е подложено на критика, че не преследва езика на омразата, а в редките случаи на правосъдни процеси за закононарушения от ненавист се издават къси или условни присъди.

За закононарушенията от ненавист, учредена на половата ориентировка или половата еднаквост на жертвата, даже няма закон, което дава комфортно опрощение на ръководещите да не проверяват и преследват хомофобията и трансфобията. Масово измежду личния състав от здравните заведения се счита, че да си от ЛГБТ общността е болестно положение, и постоянно на такива хора се отхвърля помощ. На парламентарно, държавно и локално ниво управляващите нямат предпочитание да се включат в разговор за проблемите на общността и по какъв начин те да бъдат позволени.

Масови са предразсъдъците и дискриминирането към носителите на HIV и болните от СПИН - макар забележителния прогрес в лечението за тези хора изследване сподели, че 75% от българите не биха желали да имат подобен другар и едвам 31% нямат проблем да поддържат връзка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР