България има проблем със свободата на словото и той далеч

...
България има проблем със свободата на словото и той далеч
Коментари Харесай

Протест за свободата на словото, а не за неговите узурпатори

България има проблем със свободата на словото и той надалеч не е този, който избрана група медии, техните притежатели и обвързваните с тях стопански, политически и подмолни кръгове от години ни внушават, написа "Труд ".

Отпадналото решение на управлението на Българското национално радио за отстраняването от ефир на дългогодишния глас Силвия Великова по никакъв метод нямаше да засегне свободата на словото, тъй като то е целяло тъкмо противоположното – спасяването му от неговите узурпатори.

Великова е умел публицист, само че това надалеч не я прави образец за справедлив експерт, който има достъп до най-големия радио ефир у нас.

Тъкмо противоположното, Великова години наред злоупотребява с предоставената й естрада и вместо да отразява обективно протичащото се в правосъдната система, тя показва активността на съдии, прокурори и следователи през призмата на личния си пристрастия и това, което е недопустимо по метод, който обслужва избрани кръгове.

Няма предаване в ефира на БНР, водено от Великова и естрада да не е получил съперник на независимостта на държавното обвиняване. Критиките към прокурорите изобилстват, до момента в който служителката на публичното радио не пропуща да адвокатства на избрана група съдии, известни с политическите си пристрастия.

Представители на демократичните неправителствени организации, изключително тези, които имат да усвояват грантове в региона на правораздаването, са другата група “дежурни” събеседници на журналистката, както и знакови персони, обслужващи кръга „ Капитал “.

Всичко това си пролича от реакцията на засегнатите, които видяха в желанието на управлението на публичното радио усилване на обективността на публицистиката, риск, че ще бъдат лишени от високата естрада, за чиято приложимост от години бяха абонирани.

Заради това не е изненадващо, че да стачкуват в отбрана на Великова се оповестиха най-големите узурпатори на свободата на медиите – създатели от корпоративни медии, политическите лилипути от “Демократична България” и познатите “професионални” протестъри.

Фарсът се оказа цялостен, тъй като така наречен Съюз на съдиите в България, прочут повече като партията на Иво Прокопиев в правосъдната власт, даже излезе с протестно писмо в отбрана на Великова, с получатели еврокомисарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова.

Нужни са единствено няколко клика в уеб страницата на БНР и ще стане ясно, че в последните десетина години създателите на писмото от ССБ са измежду най-честите събеседници на Великова. Щеше да е добре, в случай че управлението на ССБ бе прецизирало и дали не се намира в спор на ползи по отношение на Силвия Великова, предвид на опцията журналистката да е била наемана като съветник по планове на магистратската организация.

Свободата на словото е проблем, който у нас за жалост ще продължи да се задълбочава, откакто против опитите за налагане на обективност се излиза на митинг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР