България има право да налага такса върху вноса и транзита

...
България има право да налага такса върху вноса и транзита
Коментари Харесай

Николай Денков защити таксата върху вноса и транзита на руски газ

България има право да постанова такса върху вноса и преноса на съветски газ . Така министър председателят Николай Денков разяснява въведената от Народното събрание такса от 20 лв. за мегаватчас или почти 100 кубически метра съветски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в действие от 13 октомври т.г.

Според Денков съветският газ не би трябвало да се употребява с някакви специфични преференции , изключително на фона на наложените глобите, само че с дерогации за импорт на съветски газ.

По думите на Денков към този момент има интерконектори, тъй че има други възможности. Като образец той дава контракта с турската компания " Боташ ", подписан от служебното държавно управление, в който има такса, обвързвана с вноса и обработката на течния природен газ. Според Денков в действителност въведената такса основава опция за същинска конкуренция сред течния природен газ от разнообразни източници и газа , който идва от Русия ", уточни акад. Денков.

" Блумбърг ": Нов потрес за пазара! България постанова налог върху съветските газови потоци

Енергийни войни на Балканите

Припомняме, че България не внася газ от Русия за лични потребности , след през април 2022 година, даже и без да е изпълнен дълготрайният контракт, който беше до края на годината.

През страната ни обаче минава маршрута за мощно намалелите потоци по тръбопроводите, по които Русия изпраща газ към Европа. Почти половината от съветския тръбопроводен газ влиза в България от Турция посредством връзката " Турски поток " за по-нататъшни доставки към Унгария, Сърбия и други елементи на Южна Европа . Към момента обаче по строителството на така наречен Балкански поток - продължението на " Турски поток ".   Самата  с 427 413 лева по отношение на реализацията на плана за развиване и уголемение на газопреносната система.

Припомняме, че на решението за налагане на таксите с недоволство  .

Продължението на " Турски поток ", наричано в България и " Балкански поток ", бе приключено публично през януари 2021 година Проектът бе сбъднат от " Булгартрансгаз " и обезпечава съветски природен газ към Сърбия и Унгария, през България. Още по време на замисъла на плана беше ясно, че той замества провалилия се поради Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, , " Южен поток ". Тогава съветският президент за неуспеха на " Южен поток ".

При българските управляващи бяха подложени на критика с изключение на за всичко друго и че даже не са обезпечили благоприятни условия и разклонения българските консуматори да се възползват от доставки, а страната ни единствено транзитира газ. За сметка на това планът бе построен скоростно, до момента в който българо-гръцката газова връзка се бавеше.
 Венко Сабрутев: Тръбата е българска, а Унгария и Сърбия да си търсят опция
Венко Сабрутев: Тръбата е българска, а Унгария и Сърбия да си търсят опция

Транзитните такси, които Русия заплаща на България са " извънредно ниски "

Премиерът Ниолай Денков е в Албания, където взе участие в срещата на върха на държавните и държавните ръководители в границите на Берлинския развой. На срещата е обсъждана интеграцията сред шестте страни на Западните Балкани по общия им път към Европейски Съюз . " Преговорите с Европейски Съюз са затруднени по разнообразни аргументи, само че това не пречи самите страни между тях да се интегрират във връзка с търговия, придвижване на артикули, капитали и хора. Това ги приготвя за интеграцията им с Европейския съюз ", означи министър-председателят. На срещата в Тирана са били дискутирани способи за ускорение на тези процеси както сред страните в Западните Балкани, по този начин и по отношение на договарянията за присъединението им към Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР