България има потенциал да се превърне в регионален иновационен хъб,

...
България има потенциал да се превърне в регионален иновационен хъб,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Искам България да се превърне в регионален иновационен хъб

България има капацитет да се трансформира в районен иновационен хъб, има вяра българският еврокомисар Мария Габриел.

„ Вече сключихме и съглашението за суперкомпютъра и сме влезнали в оперативна фаза. Моята цел бе компютъра да е европейски – това значи, че вложителите от другите елементи на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни оферират решения. За нас той е опция - да знаем заболяванията при новородените, сигурността на пътя и така нататък ", показа тя в ефира на bTV.

Припомняме, че в края на ноември предходната година България и още 7 страни подписаха съглашение за суперкомпютър, което може да изведе страната ни напред и в автоиндустрията. Целта на плана е до края на 2020 година учените в страната ни да обработват данни с оптималната скорост, като те ще бъдат налични както за научните откриватели, по този начин и за дребните и междинните предприятия. Така Европа може да напредне в диагностицирането на редки болести, в доста по-бързото изпробване с медикаменти. Освен това, суперкомпютърът е потребен и за сеизмични прогнози. 

Относно бюджетът, който ще ръководи, българският еврокомисар посочи, че за програмата „ Хоризонт Европа “ съюзът ще отдели 100 милиарда евро, а за „ Еразъм “ предлагането на Европейска комисия е за двойно нарастване – 30 милиарда евро. Досега 14 000 българи са се възползвали от програмата. 

„ 20% от научните проучвания и нововъведенията в света произлизат от Европа “, разяснява още Габриел. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР