България има първи нов рудник от близо 40 години насам.

...
България има първи нов рудник от близо 40 години насам.
Коментари Харесай

Първи новооткрит рудник в България от 40 години насам

България има първи нов рудник от близо 40 години насам. Днес публично се дава старт на работата на " Ада тепе " в Крумовград, която е първата новооткрита мина след социализма у нас.

Инвестираните средства до сегашния миг в нея са 164 милиона $. В мината работят 279 индивида, от които 270 локални. Плановете плануват годишен рандеман в границите на 800-850 000 тона руда, която след преработката се добива концентрат.

Във въпросния концентрат наличието на годишна база може да доближи до 80-85 000 тройунции, изясни инж. Илия Гърков, общоприет управител на концесионера " Дънди Прешъс Металс " за страната.

Очакваният рандеман целият интервал на употреба на рудника да бъде към 15 години, който включва стадиите на строителство, употреба, закриване и рекултивация. Очакваният общ размер на добива възлиза на към 680 000 унции злато.
 Dundee Precious Metals регистрира рекордна година в мината в Челопеч
Dundee Precious Metals регистрира рекордна година в мината в Челопеч

Изграждането на рудника в Крумовград е на 92% и работата ще стартира до края на март

" Средата работна заплата в " Дънди Прешъс Металс " Крумовград е над 2 100 лв., а най-ниската заплата е от порядъка от 1 600 лв.. Ние първо плащаме заплати, а след това налозите ", сподели още Гърков. По думите служащите са били подготвени и са наети 3 години преди започване на работните действия. До сегашния миг 50 души са се върнали в Крумовград поради рудата.

" България е чудесна и най-хубавата страна за вложения, което се дължи на извънредно удобния капиталов климат ", съобщи по време на откриването президентът на канадската компания Рик Хаус. Той изрази и насладата си, че чиновниците относително бързо се научават да работят с технологиите в мината.

След концесията на рудника, който е 8 години, има два сюжета - изследване в радиус от 50 км, само че в случай че не открият нищо в периметъра, рудата ще се закрие, стана ясно още по време на формалното разкриване на мината.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР