България има огромни шансове да спечели домакинството на Зимните младежки

...
България има огромни шансове да спечели домакинството на Зимните младежки
Коментари Харесай

България има шансове за домакинство на Зимната олимпиада през 2024 г.

България има големи шансове да завоюва семейството на Зимните юношески олимпийски игри през 2024 година, само че би трябвало да реши казуса с модернизацията на оборудванията на Витоша. Това разяснява министърът на младежта и спорта Красен Кралев в Народното събрание. Той приказва при чуването по отношение на Програмата за финансовото подкрепяне на действия по семейства на интернационалните спортни надпревари на територията на Република България, съобщава БТА.

„ Огромният проблем, който би трябвало да решим, с цел да може България дейно да издигне своята кандидатура, е несъответствието в законодателството и по-точно - в Плана за ръководство на Витоша и в Закона за устройство на територията ”, уточни Кралев. Той изясни, че съгласно разбора на междуведомствената група, настоящият проект за ръководство на парк " Витоша " позволява само възобновяване на лифтовете със същите параметри. Без смяна в проекта за управление няма по какъв начин да бъдат осъвременени оборудванията, разяснява министърът.

" Като правиш реорганизация, би трябвало да сложиш съвременни нови уреди, които имат друго разстояние на стълбовете. Това е неразрешено, тъй като съгласно Закон за устройство на територията, с цел да се смени бетонираният дирек, е належащо позволение за градеж, в това време проектът за ръководство на " Витоша " не разрешава строителството ", изясни Кралев. Той уточни, че от лятото на предходната година са изпратили четири писма до Министерство на околната среда и водите и се надяват на отговор в най-скоро време, с цел да се задейства процедурата. „ Няма по какъв начин да издигнем кандидатурата, без това несъгласие да бъде позволено ”, добави министърът.

Той разяснява, че организацията на Световното състезание по шорттрек е било като подготовка за семейството на Зимните юношески олимпийски игри. Като други триумфи той регистрира организацията на Световната купа по ски в Банско и тенис шампионата " Sofia Open ".

„ През април ще приемем Световната купа по художествена гимнастика, а в Пловдив ще има Световна купа по гребане, заяви министърът. В Пловдив има потребност от втори гребен канал, с цел да се резервира като международен център за такива надпревари ”, добави той.

„ Най-мащабният състезателен план дружно с олимпийските игри е организацията на европейско или международно състезание по футбол дружно с Гърция, Румъния и Сърбия ” сподели още спортният министър. Трябва да се подготвим, да преценим силите си за кое от двете шампионати да аплайваме, разяснява Кралев и означи, че задачата е решението да бъде взето до края на 2019 година

По думите му от 2011 година насам са били вложени над 400 млн. лв. в създаване на спортна инфраструктура, само че стадионите не били в това състояние да одобряват мачове от най-високо равнище. Той счита, че сме доста надалеч от стандартите за международно и европейско състезание.

Според министъра България има най-големи шансове да стане хазаин на Европейско състезание по футбол, и то през 2032 година, тъй като условията за подобен шампионат са по-облекчени от тези за Световно. Кралев означи, че София, Пловдив, Варна и Бургас могат да аплайват за градове домакини, тъй като имат подобаваща инфраструктура - транспортна система, хотели и летища.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР