България има нужда от своята детска болница. Независимо къде, независимо

...
България има нужда от своята детска болница. Независимо къде, независимо
Коментари Харесай

Малки и големи

България има потребност от своята детска болница. Независимо къде, без значение за какъв брой, доста е необичайно, че към момента, повече от десетилетие, по този начин и не се намира място за болница за деца.

Случвало се е на доста от вас, да изпаднат в обстановка, в която да би трябвало да заведат детето си на доктор. Ако го боли ухо отивате или в „ Исул ”, или в „ Пирогов ”, в случай че го боли стомах, крайник или ръка - в „ Пирогов ”. Ако можем да си го позволим – отиваме в някоя от частните лечебни заведения. Но, в случай че детето не може да си каже какво го боли или има проблем с повече от едно нещо, може да обикаляте по разнообразни лечебни заведения до края на света, тъй като другите експерти са разпръснати на територията на цялата столица.

Не е за поверие, че толкоз време си приказваме за потребността от Национална детска болница, в случай, че толкоз доста хора са желали това да се случи през годините. И в страни от политическите игри, които се развиваха зад сцената през седмицата, по този начин и не разбрахме за какво държавното управление предложи, а депутатите оставиха на изчакване концепцията за национална педиатрична болница. Ако не желаят да е в болница „ Лозенец ”, дано я създадат някъде другаде, само че да я създадат. Ако би трябвало да я вдигнат от нищото, България има потребност от Национална педиатрична болница.

Тя би трябвало да бъде най-модерната в България. Лекарите, сестри, лаборанти и рехабилитатори в нея да получават почтено възнаграждение, а студентите да се учат от най-хубавите, с най-хубавата инсталация. Да бъдат привлечени и задгранични експерти, които да вършат интервенции, които костват хиляди в чужбина, и да обучат българските си сътрудници, които да ги вършат, без да би трябвало родители и деца да пътуват в Турция, Израел или Германия. Колкото и да коства, едва ли има човек в нашето общество, който ще възрази, или ще стачкува.

Когато преди 14 години създаваха Фонда за лекуване на деца в чужбина, концепцията беше той да се финансира и с дарения от хората. На сметка в Българска народна банка всеки можеше да уточни каква част от заплатата му да отива във фонда - дали ще е един или 10 лв., фондът стартира да се цялостни с пари.

Ако в бюджета няма пари, направете отново същата скица – детската болница да се финансира непосредствено от обществото, с изключение на от държавния бюджет. Защото в метода, по който протече цялата полемика към промяната на предназначението на държавна болница, остана горчивия усет, че шефовете на лечебни заведения са като фигури за шахмат в ръцете на политиците. И няма инцидентни ходове.

На 19 декември 2012 година, до медиите дойде една покъртителна вест. Баща на умряло от рак момиченце подарява пет милиона лв. за построяването на детски онкохематологичен център. Източник на новината беше Министерския съвет посредством думите на премиера Борисов.

В памет на щерка си, този човек, който беше направил всичко допустимо да избави детето си, имаше предпочитание да преведе пет милиона лв. и да остане безусловно неизвестен. Тогава се появиха публикации за дарението на „ един анонимен татко ”. Но този човек си има име, има си и история. Благодарение на него, детската онкохематология в ИСУЛ има съвременно обзавеждане. Той продължава да подарява всяка година. Няма да го споделям в ефир, тъй като не е редно да го върша в подтекст на коментар, с който той може да не е склонен.

Но в нашия екип доста желаеме да се свържем с него, с цел да разберем какво се е случило с желанието му да подари пари за цяла болница, с какво се е сблъскал, какво е неговото мнение за потребността от национална педиатрична болница.

Защото в последна сметка, този човек, както и доста други, има какво да кажат за системата и за метода, по който тя би трябвало да се промени. А в тази ситуация - се стартира от главните неща. Като национална педиатрична болница.

Б. ред. - Коментар на водещия на предаването " 120 минути " по бТВ Светослав Иванов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР