България има нов кандидат за премиер - Николай Денков от

...
България има нов кандидат за премиер - Николай Денков от
Коментари Харесай

Втори мандат, втори академик. Ще има ли този път правителство

България има нов претендент за министър председател - Николай Денков от " Продължаваме промяната ". Политиците споделят доста неща, само че има няколко фактора, които те не могат да трансформират. А тъкмо тези фактори ще дефинират триумфа или неуспеха на този опит.

Какво следва в този момент? Формалният отговор звучи по този начин:

Опит за “кабинет на малцинството ” с мандат на “Продължаване смяната ”, в съдействие с “Демократична България ” и с кандидат-премиер

За да се случи това, е належащо задоволително партии и депутати да изискат то да стане. Но не стига единствено желанието. Много по-важни се оказват на пръв взор скучни неща като цифри и процедури. И от тях също зависи какво следва.

А въпросът “какво следва ” стана още веднъж настоящ, откакто в сряда Народното събрание отхвърли номинирания за министър председател проф. Николай Габровски. Той беше препоръчан за поста от ГЕРБ-СДС - партията победител от парламентарните избори на 2 октомври 2022 година

В сряда гласовете на мандатоносителя, Движение за права и свободи и “Български напредък ” за министър-председател, а с това и опитът за сформиране на постоянно държавно управление в 48-ото Народно заседание с първия мандат се провали.

Този процес беше предстоящ - трите партии имат общо 115 от 240 места в Народното събрание. Останалите 4 обединения - “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия, “Демократична България ” и “Възраждане ” - имат общо 125 гласа и съблюдаваха първичната си поръчка за гласоподават “против ” мандат на ГЕРБ.

Гласуването в сряда беше първият случай, в който Движение за права и свободи публично поддържа сформиране на държавно управление, препоръчано от ГЕРБ. От основаването на партията на Бойко Борисов и влизането ѝ в Народното събрание през 2009 година това не се беше случвало.
Възможен ли е триумф с втория мандат
Според конституцията по право вторият мандат отива в “Продължаваме смяната ” (ПП) - или втората по величина парламентарна мощ. Още в четвъртък от партията за кандидат-премиер. Името му е съветвано с колегата за “правителство на малцинството ” - “Демократична България ”. В срещата са взели участие още лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и “Български напредък ” с водач някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев.

Проф. Денков е народен представител от Политическа партия, някогашен министър на образованието в кабинета с министър председател Кирил Петков, някогашен длъжностен министър през 2021 година и зам.-министър във второто държавно управление на ГЕРБ, от което подава оставка през 2016 година поради противоречие с политиките в образованието. Общото сред него и проф. Габровски е, че и двамата са учени на Българската академия и науката.

Още по време на дебатите в сряда лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели от парламентарната естрада, че вижда вид за образуване на постоянно държавно управление с “втория или третия мандат ”. Стефан Янев в същия ден също видя алтернатива за сформиране на държавно управление в 48-ото Народно заседание при втори или трети опит. Поставено беше изискване - да е ясно кой носи политическата отговорност, да се подпише политическо съглашение и да има стратегия - по думите на Янев.
Какво значи държавно управление на малцинството
Кабинет на малцинството значи държавно управление, зад което не стои политическо болшинство от 121 народни представители. Веднъж определено с повече от половината присъстващи депутати при гласуването, то разчита на по-малък брой депутати и на “плаващи болшинства ” за реализация на политики. Такъв беше казусът с кабинета " Орешарски " през 2013 година, само че тогава недостигна единствено 1 глас до 121 или до цялостно болшинство. Първият кабинет на Бойко Борисов през 2009 година също е образец - партията имаше 91 депутати и управляваше с плаващи болшинства в разнообразни конфигурации.
" Продължаваме промяната ”, “Демократична България ”, Българска социалистическа партия и “Български напредък ” имат общо 109 депутати.
" Продължаваме промяната ” и “Демократична България ” имат общо 73-ма народни представители. При вид, че договарянията с Българска социалистическа партия и “Български напредък ” бъдат сполучливи - към този момент четирите обединения имат общо 109 народни представители. Подкрепа може да се чака от самостоятелния Явор Божанков - той беше изключен от Българска социалистическа партия. С това не доближават 11 гласа до 121, колкото са нужни за избор на държавно управление, в случай че всички народни представители са в пленарната зала при гласуването. На ГЕРБ-СДС не доближиха 8 гласа в сряда.

За поддръжка от Българска социалистическа партия се чака друго изискване - приемане на над измененията в Изборния кодекс. От “Продължаваме смяната ” споделиха, че запазването на машинното гласоподаване е приоритет и изискване да предложат за гласоподаване държавно управление. Вносител на измененията в изборните правила за връщане на хартиената бюлетина е Българска социалистическа партия, които Радев върна, а за приемането на противоречивите промени в Изборния кодекс и обезсмислянето на машинния избор партията на Корнелия Нинова беше в тематично болшинство с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

До момента от Българска социалистическа партия не са се отказали от промените в Изборния кодекс, които гласоподаваха.
Кога президентът ще връчи втория мандат
Последователността и целият развой по връчване на проучвателни мандати са уредени в Конституцията. В нея няма период, който да задължава президента Румен Радев по кое време тъкмо да връчи втори мандат за образуване на кабинет след неуспеха на първия. Самият Радев досега не е дал съответен отговор по кое време ще извика номинирания за министър председател проф. Николай Денков от “Продължаваме смяната ”, с цел да му връчи публично директория.

“Първата политическа мощ получи в допълнение време. В тази обстановка е редно и втората политическа мощ да получи някакво в допълнение време, стига желанията да са откровени и това време да се употребява за договаряния и приемане на закони ”, сподели Радев в четвъртък в Брюксел.

Проф. Денков на собствен ред сподели в четвъртък, че за договаряния с останалите партии има потребност от " няколко седмици ", с цел да реши ще предложи ли състав на държавно управление.

ГЕРБ-СДС като първи мандатоносител взе мандат на 5 декември - тъкмо 2 месеца и 3 дни след извършените на 2 октомври 2022 година предварителни избори. От думите на Румен Радев от Брюксел се разбра, че държи през януари да има настоящо Народно заседание - за да одобри два основни закона, свързани с договарянията на България за Шенген и реализацията на Плана за възобновяване и резистентност. Това са планът за механизъм за следствие на основния прокурор и новият антикорупционен закон.

Още в края на ноември Румен Радев сподели, че в случай че се стигне до трети и финален мандат, ще го връчи през 2023 година Целта, която разгласи, е да няма предварителни избори през зимата и те да са най-рано през март. По Конституция при неуспех на трети мандат президентът с декрет разпуска Народното събрание и насрочва парламентарен избор в границите на до 2 месеца. В това време продължава да ръководи длъжностен кабинет, само че без настоящ парламент.
А в случай че се стигне до третия мандат?
Ако от Политическа партия и Демократична България не съумеят с " държавно управление на малцинството ", Румен Радев би трябвало да избере по кое време и на коя от останалите обединения - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Демократична България ", " Български напредък " или " Възраждане " - да връчи последния трети мандат.

От " Български напредък " на Стефан Янев са казвали, че са подготвени на договаряния " с всички " при подобен сюжет.

На тематика " трети мандат " съответни поръчки досега са пристигнали единствено от ГЕРБ. Една от тях е с създател депутата от партията и някогашен министър на опазването на здравето Костадин Ангелов , който сподели в сряда, че ГЕРБ " може да поддържа мандат на " Демократична България ".

Другата пристигна преди гласуването на първия мандат. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че партията му би подкрепила кабинет с третия мандат, в случай че кандидат-премиер е още веднъж проф. Габровски, дружно със събрания екип за министри.

Всички останали политически сили оставят мненията за откакто е ясна ориста на втория мандат.

" Ако ме питате дали съм оптимист има ли късмет мандатът на бъде осъществен - виждате обстановката сред политическите сили, само че е най-малко с една партия по-голям, в сравнение с беше с първия мандат ", сподели в четвъртък Асен Василев от " Продължаваме промяната " при представянето на проф. Денков за кандидат-премиер.

Но броят депутати на тези 4 партии е по-малък от гласувалите " за " министър председател " Николай Габровски ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР