България има много добра хранителна индустрия. Няма риск да има

...
България има много добра хранителна индустрия. Няма риск да има
Коментари Харесай

Няма риск от недостиг на основни храни, увери министърът на земеделието

България има доста добра хранителна промишленост. Няма риск да има дефицит на съществени храни за изхранване на популацията, без значение от това по какъв начин ще се развие обстановката напред във времето. Това разгласи министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.

„ България е един от най-големите производители и експортьори на съществени зърнени първични материали. На пшеница сме на 18 място по износ в света. В момента валят дъждове, само че е рано да се каже какво отражение в реколтата ще даде сушата от есента. Миналата реколтна година беше една от най-хубавите. Запасите към днешна дата са от количества от 1,2 млн. тона слънчоглед до над 2 млн. тона при царевицата. Това са количества, които стигат за произвеждане на съществени хранителни артикули за изхранване за интервал от близо 1 до 2 години ”, изясни министър Танева.

През 2019 година България е била 8-ма в света по износ на царевица и втора в света по износ на слънчоглед.

„ Обичайно, без сходни рецесии в Европа и света, България е чист експортьор – като стартираме от хляба, минем през млякото и млечните артикули. Представителят на асоциацията на рибната индустрия съобщи, че в складовете имаме ресурси за най-малко една година ”, добави министърът на земеделието.

Според нея извършването на покупки по магазините в последните дни е било ненужно. Относно спекулата на пазара, Танева съобщи, че в случай че има корист, ще бъдат взети незабавни ограничения. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР