България Има ли отрова в кората на вносните портокали Европейската

...
България Има ли отрова в кората на вносните портокали Европейската
Коментари Харесай

Има ли отрова в кората на вносните портокали

България Има ли отрова в кората на вносните портокали Европейската комисия заяви, че не разрешава от началото на 2020 година пестицидите, съдържащи канцерогенното вещество хлорпирифос  Николай Киров 12 декември 2019, 13:42  Има ли отрова в кората на вносните портокали
Има ли отрова в кората на вносните портокали
 Кутев: Има разединение в групата на Българска социалистическа партия, Нинова разяснява
Кутев: Има разединение в групата на Българска социалистическа партия, Нинова разяснява
 Борисов при Столтенберг: Отделяме над 3% от Брутният вътрешен продукт за защита
Борисов при Столтенберг: Отделяме над 3% от Брутният вътрешен продукт за защита
 Проблеми с „ Бонус-малус ” за водачите изясни омбудсманът
Проблеми с „ Бонус-малус ” за водачите изясни омбудсманът
 Агресия на пътя, камионджия би водач с железна палка
Агресия на пътя, камионджия би водач с железна палка
 Висш съдебен съвет гласоподава оставката на Сотир Цацаров
Висш съдебен съвет гласоподава оставката на Сотир Цацаров
 Смъртта на дребния Алекс е била неизбежна, изясни доктор
Смъртта на дребния Алекс е била неизбежна, изясни доктор
 Облачно и мъгливо, тук-там със слаб дъжд
Облачно и мъгливо, тук-там със слаб дъжд

реди дни Европейската комисия заяви, че не разрешава от началото на идната година пестицидите, съдържащи канцерогенното вещество хлорпирифос. Такава възбрана работи от август и в американския щат Калифорния.

Пестицидите с този химически сътрудник се употребяват против вредители по цитрусовите култури като портокали и мандарини. Има ли на пазара в България плодове, съдържащи рисковото вещество, ревизира NOVA.

На сергиите на столичните пазари към този момент можем да намерим портокали, мандарини и банани с съвършен външен тип. За да наподобяват по този метод и то оптимално дълго, плодовете неведнъж се обработват с химикали, от пестициди, до консерванти и оцветители.

Според Владимир Иванов от Комисията по стоковите тържища и борсите, с цел да подобрят качеството и трайността на мандарините и портокалите търговци си разрешават да употребяват и неразрешени оцветители.

„ Специално при цитруса постоянно може да се познае - кондензиран, мощно червен или мощно оранжев цвят. Съветвам хората да го отбягват, да не го пазарят. Започват да ти блестят ръцете, другите парафини се размазват постоянно по ръцете. Това се случва във фабриките, в които се приготвя за износ – там се манипулира и обработва мандарината и се кара към последна дестинация”, разяснява Иванов.

Търговците са длъжни да изписват всяко вещество, с което е третиран плодът, както и че кората не е годна за консумация, прецизират от организацията по храните. Такива надписи обаче можем да срещнем единствено при пратките на едро, признават и контролните органи.

„ Ако би трябвало да сме точни, на пазарите не е по този начин и по тази причина там сега вършим засилени проверки”, разясни инж. Атанас Дробенов от Българската организация по сигурност на храните.

Проверка на NOVA из сергиите по пазара също демонстрира, че информация за веществата, с които се гланцира кората, липсва. А върху касетките надписите не са на български.

Търговците обаче настояват, че употребяваните субстанции за възстановяване на външния тип на стоката са изцяло безвредни. Наистина оранжевите и жълтите восъци на база пчелен мед или от растителен генезис са разрешени за обработка и предотвратяване на плодовете.

Атанас Дробенов разяснява, че учредената заплаха за потребителите идва от пестицидите. Експертът прецизира, че плодът не се отличава по никакъв метод, когато е третиран със неразрешени пестициди. Дали има такива може да покаже единствено лабораторно проучване.

При всички проби на цитрусови плодове, изследвани през тази година в Централната лаборатория за изпитвания и надзор, са открити останки от пестициди, само че нормално в концентрации доста по-ниски от допустимите. Изследванията демонстрират и съществуване на рисковия хлорпирифос.

Според специалистите пестицидите нормално се задържат в кората, тъй че след измиване и обелване, плодовете би трябвало да са безвредни за консумация.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: плодове .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Какви промени одобриха в отбрана на потребителя  1 Хронично заболели може да заплащат за множеството медикаменти  1 Каква сума ще отделим за коледни дарове  1 Колко хора ще завоюват, в случай че се преизчислят пенсиите --> Пaрите ни  Какви промени одобриха в отбрана на потребителя Какви промени одобриха в отбрана на потребителя  Хронично заболели може да заплащат за множеството медикаменти Хронично заболели може да заплащат за множеството медикаменти  Каква сума ще отделим за коледни дарове Каква сума ще отделим за коледни дарове  Колко хора ще завоюват, в случай че се преизчислят пенсиите Колко хора ще завоюват, в случай че се преизчислят пенсиите Не пропускай  Известен астролог: 2020 ще бъде страховита година Известен астролог: 2020 ще бъде страховита година  <br> <strong> Вижте </strong> какво са търсили българите в <strong> Гугъл </strong> през <strong> 2019 година </strong> <br>
Вижте какво са търсили българите в Гугъл през 2019 година
 <br> <strong> На 55 година </strong> тя е по бански, без филтри, без грим, без усъвършенствания "
" />
На 55 година тя е по бански, " без филтри, без грим, без усъвършенствания "
 Вижте какво откри пощальон пред вратата на клиент Вижте какво откри пощальон пред вратата на клиент Последни  Има ли отрова в кората на вносните портокали Има ли отрова в кората на вносните портокали  Кутев: Има разединение в групата на Българска социалистическа партия, Нинова разяснява Кутев: Има разединение в групата на Българска социалистическа партия, Нинова...  <p><strong>Кейт Мидълтън</strong> като същинска кралица в Бъкингамския дворец</p> Кейт Мидълтън като същинска кралица в Бъкингамския...  <p>Борисов изясни за какво се въоръжаваме</p> Борисов изясни за какво се въоръжаваме  Вижте новата линия на метрото в Копенхаген Вижте новата линия на метрото в Копенхаген  <p>Откриха <strong>най-древната </strong>скална рисунка&nbsp;</p> Откриха най-древната скална рисунка  <p>Гори съветския самолетоносач, изченали и ранени</p> Гори съветския самолетоносач, изченали и ранени  <p><strong>Скандален портрет</strong>&nbsp;на народен воин разбуни духовете</p> Скандален портрет на народен воин разбуни...  НАСА откри елементарно наличен за астронавтите лед на Марс НАСА откри елементарно наличен за астронавтите лед на Марс  Русия гони двама немски дипломати Русия гони двама немски дипломати  Проблеми с „ Бонус-малус ” за водачите изясни омбудсманът Проблеми с „ Бонус-малус ” за водачите изясни омбудсманът  <p><strong>ТЕСТ:</strong>&nbsp;ще познаете ли отговорите на тези въпроси</p> ТЕСТ: ще познаете ли отговорите на тези въпроси  ГЕРБ подлага на критика Радев за ГЕРБ подлага на критика Радев за " залеза " на Борисов  Агресия на пътя, камионджия би водач с железна палка Агресия на пътя, камионджия би водач с железна палка  <p><strong>Вижте</strong> какво <strong>закусват </strong>хората по света</p> Вижте какво закусват хората по света  Висш съдебен съвет гласоподава оставката на Сотир Цацаров Висш съдебен съвет гласоподава оставката на Сотир Цацаров  За какво приказваха Путин и Ердоган по телефона За какво приказваха Путин и Ердоган по телефона  Смъртта на дребния Алекс е била неизбежна, изясни доктор Смъртта на дребния Алекс е била неизбежна, изясни доктор  <p><strong>Дани Спартак: </strong>След <strong>Hell&rsquo;s Kitchen </strong>кариерата ми върви стремително нагоре</p> Дани Спартак: След Hell’s Kitchen кариерата ми...  <p><span style= Илиана Раева показа доста специфична фотография Всичко от през днешния ден Виц на деня Питат предприемач в изявление: - Как сте станал милиардер? - Станах милиардер с помощта на жена си. - Как по този начин, пояснете, апелирам?!?!?!? - Интересно ми беше… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Българката, която направи интериора на най-мъжкия Mercedes  Хиляди българи се сбогуваха с великите Deep Purple  Непризнатият, непокорният, неспокойният. Вапцаров  Стоянка Мутафова: Кралицата на българската комедия  Изкуство: банан, залепен с тиксо, коства 120 000 $  Наум Шопов и Теа Минкова станаха родители Водещи вести  <p>Гори съветския самолетоносач, изченали и ранени</p> Пожар на борда на съветския самолетоносач, изчезнали и ранени  Коли в София се обръщат по таван поради рискови маркировка и мантинела Коли в София се обръщат по таван поради рискови маркировка и мантинела  ГЕРБ подлага на критика Радев за ГЕРБ подлага на критика Радев за " залеза " на Борисов  <p><strong>ТЕСТ:</strong>&nbsp;ще познаете ли отговорите на тези въпроси</p> Проверете общата си просвета по литература с елементарен тест  <p><strong>Вижте</strong> какво <strong>закусват </strong>хората по света</p> Вижте какво закусват хората по света  <p>Откриха <strong>най-древната </strong>скална рисунка&nbsp;</p> Откриха най-древната скална рисунка на света  <p><strong>Скандален портрет</strong>&nbsp;на народен воин разбуни духовете</p> Гол и на токчета - портрет на народен воин провокира митинги  Вижте новата линия на метрото в Копенхаген Вижте новата линия на метрото в Копенхаген  НАСА откри елементарно до </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник:
vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР