България Има ли опасност от екологична катастрофа заради чумата по

...
България Има ли опасност от екологична катастрофа заради чумата по
Коментари Харесай

Има ли опасност от екологична катастрофа заради чумата по свинете

България Има ли заплаха от екологична злополука поради чумата по свинете Абазов е безапелационен, че би трябвало да се реализира граничен надзор сред Северна и Южна България  Николай Киров 30 юли 2019, 13:56 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Има ли заплаха от екологична злополука поради чумата по свинете
Има ли заплаха от екологична злополука поради чумата по свинете
 Експерт: Магистралите са най-безопасните пътища
Експерт: Магистралите са най-безопасните пътища
 Арестант скочи от прозорец на РПУ и умря
Арестант скочи от прозорец на РПУ и умря
 Величков против Харизанов: Защо Иван Гешев
Величков против Харизанов: Защо Иван Гешев
 Задържаха шефа на
Задържаха шефа на " ТАД Груп "
 Защо в разгара на свинската чума БАБХ конфискува агне
Защо в разгара на свинската чума БАБХ конфискува агне
 Ще има ли конкуренция Фандъкова - Мая Манолова за София
Ще има ли конкуренция Фандъкова - Мая Манолова за София
 Престъпно безгрижие във Велико Търново, къщи падат
Престъпно безгрижие във Велико Търново, къщи падат

„ Първо, тези ограничения са безпределно закъснели. Второ, в полза на истината, започнаха да налучкват някои от способите. Например, способът за 20-километровата зона към незасегнатите индустриални свиневъдни обекти е правилен”, разяснява в „ Здравей, България” по NOVA ограниченията против африканската чума по свинете Бюрхан Абазов - заместник-председател на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи.

„ Личното ми мнение е, че дефинираните крайни цели са верни. А точно - би трябвало да се унищожат прасетата, отглеждани в дворовете в периметъра, да се понижи популацията на дивите свине в горите, както и да се усъвършенства информационната акция. Способите, с които се доближава до тези крайни цели обаче, не са адекватни”, счита Абазов.

„ Вчера властта разгласи първо, че в 20-километровата зона ще се унищожат всички свине в „ заден двор”. Второ, че ще заплати единствено за записаните животни. На идващия ден разгласи, че в обитаемоте места към комплексите, в които животните подлежат на заличаване, няма никаква физическа защита от силовите структури”, регистрира Абазов.

По думите му по този начин хората ще могат да изнесат вероятно инфектирани животни от карантините зони.

„ На 16 юли е първото огнище в Плевенска област. На 25 юли, второ огнище на 30-40 км от първото. Времето е 10 дни, тъкмо, колкото е инкубационният интервал на заболяването. Тоест нашите управляващи не могат да парират първичното огнище и да локализират болестта в първото. При битката с чумата това е най-важното”, безапелационен е Абазов.

Според него страната има запас да загради 5 села. Той уточни, че в този момент не е моментът да се търси отговорност, а би трябвало да се направи всичко допустимо да се предотврати заболяването да премине в Южна България.

Абазов е безапелационен, че би трябвало да се реализира граничен надзор сред Северна и Южна България, с цел да се спре епидемията.

„ Нашият Национален епизодичен щаб за първи път се събра през вчерашния ден, откакто унищожихме цялото свиневъдство в Русенска област”, акцентира Абазов. „ В страната не сработиха институциите в сериозна ситуация”.

Депутатът от Движение за права и свободи подлага на критика вицепремиера Томислав Дончев, който оглавява Националният епизодичен щаб.

„ Ние загробваме хиляди тонове инфектирана животинска маса, в регион, където подпочвените води са на 3-4 метра”, предизвести Абазов за допустима екологична злополука.

Заместник-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Цвятко Александров обаче счита, че сега всички институции работят дружно .

„ Това не е проблем единствено на БАБХ, единствено на свиневъдите или единствено на сектора. Това е проблем на цялото общество. За да са ефикасни подхванатите ограничения, би трябвало да се извършват от всички”, уточни доктор Александров.

Според специалиста африканската чума е дълготраен проблем, против който ще би трябвало да се работи и в идващите години.

„ Ние работим напълно по законодателство. Можем ли да подтикваме противозаконни обекти? Какъв ще е резултатът? Ще се платят тези животни и следващата година отново ще се заредят по същия метод. А чумата е проблем, който остава във времето”, съобщи специалистът.

„ Хората би трябвало да го схванат това нещо – да си поемат отговорността и просто тези животни, които съставляват риск, да ги махнат”, безапелационен е доктор Александров.

Той уточни, че няма по какъв начин да се стопира всяка кола, преминаваща сред Северна и Южна България. Освен това в Русенска област няма ситуирани екарисажи, а рискът от транспортиране на инфектирани животни е прекомерно огромен.

„ Загробването е най-ефективният метод за неутрализиране на инфектирани прасета. Животните не се заравят живи. Докато съм участвал на място, не съм видял такова нещо. Нямам информация да се случва сходно нещо. Не знам за какво се подвига толкоз звук към това”, безапелационен е той.

По думите му методът на загробване се ползва и във всички други наранени страни. „ Направено е и в Литва, и в Латвия, и в Полша. И там несъмнено има подпочвени води. Местата въпреки всичко се дефинират от комисии, и то по метод, който оптимално да ограничи риска от разпространяване на заболяването”, уточни още доктор Александров.

Той увери, че няма опасност за здравето на хората, подбудена от загробването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР