България има излишък на електроенергийни мощности от около 30% и

...
България има излишък на електроенергийни мощности от около 30% и
Коментари Харесай

В следващите 10-20 г. не се очаква недостиг на ток в България

България има остатък на електроенергийни мощности от към 30% и през идващите 10-20 година не се чака дефицит. Това разяснява в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

" В идващите 10 - 20 години не виждам учредения за терзания, че ще е незадоволителна електрическата енергия. Не е хубаво да имаш прекомерно доста непотребни мощности, тъй като би трябвало да се заплаща за разполагаемост ", сподели депутатът от ГЕРБ. Запитан дали страната се приготвя за строителството на нова нуклеарна мощ, отговори, че това е в прерогативите на държавното управление, само че взимането на решение по този въпрос не трябва да се отсрочва дълго, тъй като страната към този момент е притежател на създаденото за неосъществената АЕЦ " Белене " съоръжение. Повтори, ме в случай че държавното управление реши да притегли частен вложител, то не би трябвало да поема ангажимент да изкупува творби ток, нито да подсигурява преференциална цена.

До два-три месеца договорите с американските централи да бъдат прекъснати

Преговорите с американските централи " Ей И Ес Гълъбово " и " Контурглобал Марица изток 3 " за прекратяването на дълготрайните им контракти за изкупуване на електрическата енергия евентуално ще се ускорят, сподели Добрев и предвижда, че до два-три месеца ще бъде реализиран прогрес или даже прекратяването да стане факт.

Той напомни, че договарянията се водят в тристранен формат с присъединяване на централите и на Европейската комисия, тъй като в този си тип договорите не подхождат на европейските правила.

Добрев изясни схемата, която би могла да даде решение. Първо ще се пресметна каква част от вложенията в двете централи в Маришкия басейн към този момент е изплатена. За остатъка ще се търси съглашение. Един от разновидностите е двете централи да стартират да продават тока на свободния пазар, а надбавката над постигнатата там цена да им се компенсира от Фонда за енергийна сигурност.

По същата скица ще бъде изваден на свободния пазар и " зеленият " ток. ВЕИ- произвозводителите ще го продават на борсата, а разликата до преференциалната цена ще им бъде доплащана от страната. Това е една от схемите, контрактувани през вчерашния ден в Министерския съвет с присъединяване на работодателските организации, напомни Добрев. Той изрази единодушие с недоволството на бизнес съюзите от неочакваното повишаване на тока на свободния пазар в края на предходната година и показа съмненията им, че тя е била манипулирана.

Законодателните промени, с които ще се отстрани непазарното държание, не са нещо ново, а са част от рекомендациите на Световната банка, дадени още преди две години, разясни ръководителят на енергийната комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР