България има интерес към опита от политиките за устойчиво демографско

...
България има интерес към опита от политиките за устойчиво демографско
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев проведе срещи с колегите си от Унгария и Австрия

" България има интерес към опита от политиките за стабилно демографско развиване, които организира Унгария ". Това съобщи президентът на среща с президента на Унгария Каталин Новак. Държавните глави разговаряха в Рига, в границите на срещата на върха на самодейността „ Три морета “ в Латвия, която е хазаин на интернационалния конгрес тази година, това оповестиха от администрацията на президента.

Без превъзмогване на демографската рецесия е невероятно да бъде реализирано и действително обществено и икономическо развиване с взор към бъдещето, уточни. На срещата бяха разисквани разнообразни аспекти от политиките на Унгария, ориентирани в поддръжка на фамилиите, които са разграничени от оказването на обществена поддръжка на хората в неравностойно обществено състояние. Споделен беше унгарският опит в оказването на поддръжка за младите фамилии да се снабдят със лично жилище, за даването на данъчни облекчения, които предизвикват раждаемостта, както и за опрощаване на студентските заеми при избрани условия. Отбелязана беше и ролята на образованието като основен фактор за социална интеграция, поощряване на виновното родителство и приемане на обществена поддръжка.

Българският държавен глава изрази признателността си към президента Новак за отличното отношение на унгарската страна към представителите на българското национално малцинство, което е чудесно интегрирано в публичния, стопански и културен живот в страната. По публични данни към 6000 българи живеят в Унгария.  

беседва и с австрийския си сътрудник Александър ван дер Белен.

България и Австрия имат интензивно икономическо и капиталово съдействие, споделят общи позиции по доста тематики от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство. Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия и Александер ван дер Белен, които организираха през днешния ден среща в границите на срещата на върха на самодейността „ Три морета “ в Рига.



На срещата бяха разисквани опциите за превозване на зърнени храни от Украйна по река Дунав, заради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ).

Президентът Радев уточни по време на диалозите, че предлагането на Френското председателство за европейската интеграция на РСМ e стъпка в вярната посока, само че от извънредно значение е двустранният протокол, който България и РСМ ще подпишат като неразделна част от преговорната рамка, да дава ясни периоди и гаранции за решаването на всички отворени въпроси. Предстои да бъде изработен и експертен разбор на наличието на двустранния протокол.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР