България има един "скрит шампион" и потенциал за още двама

...
България има един "скрит шампион" и потенциал за още двама
Коментари Харесай

Скритите шампиони: България има 3 непознати компании, които могат да бъдат световни лидери

България има един "скрит първенец " и капацитет за още двама такива. Иначе казано в страната ни има една компания, която е интернационален водач в дадена ниша и има опция да има още две такива сдружения, написа money.bg.

Това демонстрира проучването на Association for Management Development in Dynamic Societies и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) "Скритите първенци в Централна, Източна и Югоизточна Европа ".

То преглежда новаторските и тясно профилирани дребни и междинни предприятия в района, които са съумели да се трансфорат в международни водачи в своята ниша. В отчета са включени такива компании, които са пазарен водач в най-малко един или два задграничен пазар в международен мащаб и в най-малко един или два в Европа.

Също по този начин в класацията са включени сдружения с доходи, които не надвишават 1 милиард $, а също по този начин и не са известни в общественото продстранство. Те би трябвало да развиват активност от най-малко 5 години. Тези, чиято активност е по-кратка, се смятат за евентуални скрити първенци.

Създател на термина "скрит първенец " е консултантът Херман Саймън. Той визира тематиката в своя книга, оповестена през 1996 година.

В последното издание на класацията за района на Централна, Източна и Югоизточна Европа за интервала 2018-2019 година са включени 145 компании. 105 от тях към този момент са скрити първенци, а 40 имат капацитет да се трансфорат в такива.

България, дружно с Косово, Литва, Молдова и Черна гора е включена за първи път в проучването. Според него страната ни е показана с една компания, профилирана в категорията "Професионални, научни и механически действия ".

Освен това тя има капацитет за развиването на два скрити първенеца в региона на производството.

От всички 22 страни, включени в проучването, с най-вече представители са Полша, Беларус, Сърбия и Словения. Първата от тях има 11 сдружения в класацията, а останалите три - по 10 компании. От друга страна страните с най-вече евентуални скрити първенци са Сърбия и Литва - по 7 всяка, следвани от Латвия и Полша с по 6 компании.

Секторите с най-осезаемо наличие в проучването са произвеждане (69 дружества), информатика и връзка (20 дружества) и професионални и механически действия (6 дружества).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР