България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на

...
България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз и Австрийския централноевропейски газов хъб подписаха за газоразпределителен център Балкан

България има упоритостта да се трансформира в газоразпределителен център на района. За задачата взаимно с Европейската комисия работим по концепцията за създаване на газоразпределителен център "Балкан ". Освен нужната инфраструктура като част от хъба ще бъде основана борса за търговия с природен газ, която ще бъде записана като дъщерно сдружение на "Булгартрансгаз " ЕАД, в границите на месец. Това ще подсигурява нужните предпоставки за либерализация на пазара и развиването на търговията със синьо гориво на българска територия ". Това е декларирала министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на подписването на Меморандум за съгласие за съдействие при създаването на газов хъб "Балкан " сред българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз " ЕАД и Австрийския централноевропейски газов хъб.

Двете компании поели ангажимент за съдействие и подкрепяне развиването на газоразпределителния център на територията на страната ни, посредством продан на ноу-хау и положителни практики по повод построяването и действието на газовия хъб, както и информация по правните и регулаторни въпроси на Европейски Съюз.

CEGH ще поддържа търговията на газова борса в България и посредством даване на помощ, услуги и информация.
Страните споделят мнението, че българският пазар на газ играе значима роля за развиването на ликвидната търговия с газ в Югоизточна Европа, който е един от основните въпроси за реализиране сигурност на доставките и конкурентоспособност в района на Югоизточна Европа.
"Булгартрансгаз " ще влага в разширението на националната газопреносна мрежа, с цел да трансформира България в главен разпределителен център на природен газ за европейските пазари на природен газ.
CEGH ще способства за съдействието, като споделя информация за сполучливото действие на газовите хъбове и ликвидни места за търговия с газ, свързани с главния европейски газоразпределителен център в Баумгартен, Австрия. По този метод австрийският сътрудник ще помогне на българския газопреносен оператор да реши по какъв начин да развие и трансформира газов хъб "Балкан " във значимо място за търговия с природен газ в района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР